Ü
Y
E
L
İ
K

VEREM PARA ETMİYOR!

VEREM PARA ETMİYOR! VEREM PARA ETMİYOR!
Cumhuriyetin kamucu,halkçı ulusal sağlık politikalarının uygulandığı yıllarda halkın sağlığı ön planda tutulurdu. Tüberküloz hastaları uzun süreler hastanelerde yatırılır, beslenmeleri ve tedavileri düzenlenirdi. Bulaşmanın önlenmesi ve hastaların sağlığına kavuşturulması amaçlanırdı. Hastanenin fiziksel planlaması bile o amaca göre hazırlanırdı. Ağacı çok, az katlı, geniş bahçeli hastaneler yapılırdı. Halkın sağlığı sağlık politikalarının belirlenmesinde birincil öncelik olurdu.
Özellikle AKP hükümeti döneminde sağlık, emperyalist merkezlerce belirlenen politikalarla yönetilir oldu. Sağlık, insanların doğuştan elde ettikleri bir hak olmaktan çıktı, adım adım parası olanın parası olduğu kadar sağlık hizmeti aldığı bir konuma geldi. Artık sağlık, üzerinden para kazanılması gereken bir şeydi. Bu noktada halkın sağılığı ikinci plana atıldı .Önemli olan sağlıktan daha çok para kazanmaktı. Hastanelerimiz işletmelere dönüştü. İşletmede verimlilik ve karlılık ön planda idi. Bunun için de tedavisi en az altı ay süren düşük maliyetli hastalıklara sırt çevrildi. Daha çok poliklinik, daha çok tetkik. daha çok ameliyat istenir ve teşvik edilir oldu. Hayatın tüm alanlarında olduğu gibi sağlıkta da hızlı bir tüketim artışı hedeflendi. Bu politika insandan, toplum sağlığından, vicdandan uzak bir politika. Nasıl ki 301 işçi kardeşimizi para uğruna ölüme gönderebiliyor sağlıkta da kronik hastaları kendi kaderlerine terk edebilir. Baktığı göz insan gözü değil. İnsan olan sağlıklı bir toplum istemez mi? Halk sağlığı için önemli bir sorun olan bu hastalıkları önlemek istemez mi? Dünyada her yıl yaklaşık üç milyon insan tüberküloz nedeniyle yaşamını kaybetmektedir.
Suat Seren Göğüs Hastanesi Türkiye'de bu özellikteki dört hastaneden birisidir. Tüm bölgeye hizmet vermektedir. Bu alanda uzmanlaşmış hekimleri vardır. Laboratuarları vardır. Sağlık çalışanları vardır. Çok kısıtlı çalışan sayısına karşın büyük bir özveri ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Yatak doluluk oranları Sağlık Bakanlığına bağlı diğer hastanelere göre daha yüksektir. Sigara tüketiminin artması, enfeksiyonlar, tüberküloz, akciğer kanseri ve artan yaşlı nüfus göğüs hastanelerine olan gereksinimi arttıracaktır. Birleşme ile özellikle tüberküloz hastalarına ayrılan yatak sayısı azalacak, hastalar kaderlerine terk edilecektir.
Hükümete ve Sağlık Bakanına sesleniyoruz. Bu karardan vazgeçin. Halkın sağlığına önem verin.110 yıllık Suat Seren Göğüs Hastanesini yok etmeyin. Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nin kurumsal kimliğinin birleştirme adı altında yok edilmesine karşı başlayan eylemlilik süreci devam etmektedir.
Genel Sağlık-İş Genel Merkezi