Şiddetin Gölgesinde Salgınla Mücadele Yapılamaz
Bugün Dr. Ersin Arslan’ın görevi başındayken hastasının yakını tarafından öldürülmesinin 8. yıl dönümü. İktidarın uyguladığı sağlık politikaları ile her geçen gün katlanarak artan şiddetin aramızdan aldığı sağlık çalışanlarını andığımız ve sağlıkta şiddete karşı tek çığlık olduğumuz gün bugün.
Olağan dönemlerde bile kabul edilemez olan sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin; salgın ile mücadele sırasında dahi yaşanıyor olması oldukça kaygı vericidir. Salgın ile mücadele sırasında sağlık çalışanlarının moral motivasyonunu bozacak hiçbir duruma göz yumulmamalıdır. Evinden ailesinden uzakta, zor çalışma koşullarında pandemi ile mücadele eden sağlık çalışanlarının sorunlarına bir de şiddet eklenmemelidir.
Sağlık çalışanları; karantina koşullarında hizmet verirken hastasını görmesine izin verilmeyecek bir hasta yakını tarafından şiddete uğramayacağı, salgına son vermek adına inançla hizmet verirken bir hasta yakını tarafından öldürülmeyeceği konusunda çıkarılan yeni yasanın güvence olmasını istemektedir.
Ancak Meclis’ten geçen sağlıkta şiddetin önlemesine ilişkin kanunun uygulamadaki sorunları giderip gidermeyeceği konusunda endişelerimiz bulunmaktadır. Zira sağlık çalışanlarına şiddet olaylarında, sağlık çalışanlarına şiddet gösterenlere verilecek olan cezaların caydırıcı olabilmesi ve dolaysıyla şiddetin azalmasına katkı sağlayabilmesi adına yapılacak kanun değişiklikleri Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda değil, Türk Ceza Kanunu’nda yapılması gerekirdi. Çünkü ülkemizde suç ve cezalara ilişkin temel yasa ise Türk Ceza Kanunu’dur. Ayrıca sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan kişiler erteleme hükümlerinden faydalanamamakla birlikte Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. Maddesinde düzenlenen “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” hükümlerinde bir değişiklik yapılmadığı için sağlık çalışanına şiddet uygulayan kişiler bu hükümlerden yararlanmaya devam edeceklerdir.
Sağlık çalışanlarının tüm dikkatini salgınla mücadeleye verebilmesi adına siyasi iktidarı sağlık çalışanlarının sesine kulak vermeye çağırıyoruz. Sağlıkta şiddetin asıl nedeni olan sağlığı ticarileştiren, hastayı müşteriye dönüştüren, insanı ve meslekleri değersizleştiren sağlıkta dönüşüm programına son verilmelidir. Atatürk'ün başlattığı kamucu, halkçı ulusal sağlık politikaları bir an önce yeniden uygulamaya konulmalıdır.
Zekiye BACAKSIZ
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı
Ersin Arslan kimdir?
1982 doğumlu olan Ersin Arslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2006 yılında mezun oldu. Aynı yıl kazandığı Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimini Ekim 2011’de tamamladı. Aralık 2011’de Gaziantep Av. Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde (Şimdiki adıyla Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi) mecburi hizmetine başladı.
Mecburi hizmetinin 4. ayında, 17 Nisan 2012 günü görevi başındayken, hasta yakınının bıçaklı saldırısı sonucunda yaşamını kaybetti. 18 Nisan’da cenaze törenine binlerce sağlık çalışanı ve halk katıldı.
Çalıştığı hastanenin adı 30 Nisan 2012 tarihinde “Dr Ersin Arslan Devlet Hastanesi” olarak değiştirildi.