Ü
Y
E
L
İ
K

Sağlıkta Neler Oluyor? İş Güvencem, Ücret Güvencem Kalkıyor Mu?

Sağlıkta Neler Oluyor? İş Güvencem, Ücret Güvencem Kalkıyor Mu? Sağlıkta Neler Oluyor? İş Güvencem, Ücret Güvencem Kalkıyor Mu?

                                              BASIN AÇIKLAMASI

  Sağlık Müdürlükleri ve Halk Sağlığı Kurumu’ndan sonra Kamu Hastane Birlikleri de kuruldu. Kamusal sağlık hizmetinin tasfiyesi anlamına gelen ve bir özelleştirme olan bu uygulama, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın son vuruşu oldu. Sağlık hizmetlerini alınır-satılır bir mala dönüştüren, sağlık tüketimini artırmayı ve çalışanların iş-ücret güvencelerini ortadan kaldırmayı hedefleyen bu program sağlığa ayrılan kaynakların yabancı ilaç-hastane tekellerine ve yabancı özel sigorta şirketlerine akmasını hedefliyor. Çalışanlar arasında gelecek kaygısı, belirsizlik ve endişe yaratan  bu uygulama ancak sağlık çalışanlarının örgütlü mücadelesi ile tersine döndürülebilir. -Acaba AKP'ye yanaşırsam bu olumsuzluklardan kurtulabilir miyim?

-Ben işimi yapıyorum bana zarar gelmez!

-Kişisel kurtuluşum olabilir mi?

gibi düşünceler gerçekçi değil. Gerçekten de kurtuluş yok tek başına, Ya hep beraber ya  hiç birimiz. Sağlık çalışanlarını, ancak sağlık çalışanlarının azim ve kararlılığı kurtarabilir. Gün örgütlenme günü, gün mücadele günüdür. KAMU HASTANE BİRLİKLERİ NE GETİRİYOR? 1-Hastanelerimiz Özelleşiyor mu? Evet. Bu bir özelleştirme uygulamasıdır. Hastanelerimiz artık CEO'larca yönetilecek, halkın sağlık sorunlarının çözümünü değil kârlılığı önceleyecek yapılara dönüşüyor.  Sınıflandırılan hastanelerde bir alt sınıfa düşen yada 2-3 dönem bir üst sınıfa çıkamayan hastane ve birlik yöneticilerinin işine son verilecek. Yöneticiler de yalnızca kârlılığı düşünen insanlardan seçilecek. 2-Atamalarda Bilgi, Beceri, Deneyim mi Aranıyor? Hayır! Sağlık Bakanlığı’nda en büyük kadrolaşma şimdi yaşanıyor. Adayların tamamı işletmeleri (hastanelerimizi) kâr getirecek kurumlara dönüştürecek yandaşlardan seçiliyor. 3-İş Güvencemiz Ortadan Kalkıyor mu? Evet. Şu an için yalnızca yöneticilere sözleşmelilik zorunlu hale getiriliyor. Hastaneyi kârlılığa göre yönetecek ve başaramazsa sözleşmesi sona erecek yöneticinin yapmak zorunda olduğu iki şey olacaktır.  Öncelikle sağlık tüketimini artıracak. Sonra da aynı işin daha az çalışanla ve daha az ücretle yapılmasını sağlayacak. Yöneticinin sözleşmeli, çalışanın iş güvenceli çalışma ortamında bunu gerçekleştirmesi olanaksız. Kısa zamanda 657'nin kaldırılması ve kamu çalışanlarının sözleşmeliliğe zorlanması söz konusu olacak. 4-Ücret Güvencem Var mı? Hayır! Yıllardır istediğimiz emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamamızı sağlayacak sabit ücret yerine bize verdikleri maaş+ek ödeme son bulacak. Kârlılığı hedefleyen işletmede ilk kesilen çalışanların ücretleridir. Büyük olasılıkla döner sermaye ödemesine adım adım son verilecek. 5-İşyeri Güvencem Var mı? Hayır! Hastane birlikleri kendi içlerinde ya da diğer birlikler ile çalışan paylaşımı ve görevlendirmesi yapabilecekler. Aile birliğimiz, çocuklarımızın, büyüklerimizin sorumlulukları ve özel hayatımız işletmenin kârlılığından sonra gelecek. Kadro fazlası olup havuza düşenler il dışına gönderilebilecek. 6-Vatanımıza, Cumhuriyetimize Bir Zararı Var mı? Evet! Çıkan yerel yönetimler yasası ile birlikte düşünüldüğünde, kamunun tasfiyesi ile birlikte vatandaşın devlete bakışı değişecek. Kamu hizmetini devlet karşılarken yurttaş kendisini devletin bir parçası olarak görür. Ama, bu işi tarikatlar ve etnik yerel yönetimler üstlenirse vatandaş devlet yerine bu yapılara bağlanır. Toplum giderek bölünür. Falan tarikatın hastanesi, filan etnik kökenin hastanesi ortaya çıkar. 7-İstediğim Hastanede İstediğim Sağlık Hizmetine Ulaşabilecek miyim? Hayır! En alttaki E ve D tipi hastanelere başvuru yapabileceksin! .Diğer hastaneler ve hizmetler için tamamlayıcı sigorta adı altında senden yeniden para isteyecekler. Vatandaş olman yetmez, sigorta primini nnyatırmış olman yetmez ek bir sigorta yaptırman gerekecek.

Bunu değiştirmek elimizde, Sendikamız önderliğinde mücadele edersek başarabiliriz.

Sendikalı ol! Sendika üyesi olmayan tek bir sağlık çalışanı kalmasın. Bu o kadar önemli ki Meclis çoğunluğu, basın, hukuk, yürütme elinde olan iktidar bile tepkileri kontrol altına alabilmek için yandaş sendika kuruyor. Senin karşı çıkışını engellemek için kurulan yandaş sendikadan ayrıl! Mücadeleni engelleyen bürokratik sendikayı bırak! Senin birliğinin önündeki engel olan etnik sendikacılığı terk et! Atatürkçü, vatansever, mücadele ederek hak elde edebileceğine inanan,

 Genel Sağlık-İş'e üye ol. Harekete geç, başar, kazan.

                      Dr.Ali GÜL

                      Genel Başkan