Alsancak Devlet Hastanesi’nde 16.08.2011 tarihinde acil serviste bir sağlık çalışanı şiddete uğradı. Büyük bir özveri ile görevini yapmaya çalışan hemşire arkadaşımız hasta yakınlarının saldırısı ile karşılaştı. Bıçak çekilen, tekmeli tokatlı fiziksel saldırıya uğrayan arkadaşımızın bir dişi kırılmış ve vücudunun çeşitli yerlerinde yumuşak doku ezilmesi oluşmuştur. Bir hafta rapor alan arkadaşımız benzer saldırılara uğramış olan diğer sağlık çalışanları gibi büyük üzüntü içindedir.
Bir hafta önce yine Alsancak Devlet Hastanesi’nde psikiyatri uzmanı arkadaşımız kendi odasında sözel şiddete uğramış ve tehdit edilmiştir. Aynı hastanede bu kadar kısa arayla iki şiddet olayının meydana gelmesi, İzmir’in göbeğinde bu tür saldırıların yaşanabiliyor olması bir hayli düşündürücüdür.
Gece gündüz demeden özveriyle insanlara yardım etmeye çalışan sağlıkçıların bu tür davranışlarla giderek artan bir sıklıkla karşılaşıyor olması mesleğimize ve geleceğimize olan güvenimizi sarsıyor. Bırakınız sağlık çalışanlarını hiçbir insan bu tür davranışı hak etmiyor.
Şiddetle kınıyoruz!
Sağlık Bakanlığı“Sağlıkçıya Şiddete Sıfır Tolerans” kampanyası başlatarak şiddetin önlenmesine yönelik yasal düzenleme yapacağını ilan ettiğinde biraz olsun umutlanmak istemiştik. Ancak şu bir gerçek ki, şiddetin nedenlerinin başında “Sağlıkta Dönüşüm Programı” gelmektedir. Sağlığın parayla alınır satılır bir metaya dönüştürülmüş olması sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin başlıcanedenidir.
İnsanlar kendilerine kamusal hizmet olarak sunulan sağlık hizmetini ve sağlık çalışanını saygın bir yere koyarken; parayla ilişkilendirilen sağlık hizmeti sunanları farklı şekilde değerlendirmektedir. Uygulanan sağlık politikaları sağlık tüketimini artırmış ancak sağlık sorunlarının çözümüne katkı koymamıştır. Biriken sağlık sorunları ve artan talep, toplumda egemen kılınan şiddet ortamı ile birleştiğinde saldırı için uygun zemin oluşmuştur. Hükümet ve Bakanlık yetkililerinin, sorunların nedeni sanki sağlıkçılarmış gibi bizleri hedef göstermesi de saldırılara açık davetiye çıkartmıştır. ‘’Elleri cebinizde, gözleri paranızda, yalnızca para düşünen insanlar’’ şeklindeki suçlayıcı benzetmelerin bizleri yönetenlerce hemen her gün seslendirildiğine üzülerek tanıklık etmekteyiz. Bunların toplamı, sağlık çalışanlarına şiddet olarak geri dönmektedir.
Yöneticilerimize yönelik çağrımızı buradan bir kez daha yineliyoruz; şiddeti önlemek sizin görevinizdir! Görevinizi yerine getiriniz! Sorunların nedeni olarak bizleri göstermeyiniz. Gerekli güvenlik önlemlerini alınız! Sorumluları cezalandırınız! Sağlık Bakanı’na sesleniyoruz; bir kez olsun yanımıza geliniz, şiddeti kınayınız! Siz aynı zamanda sağlık çalışanlarının da bakanısınız. Hasta hakları kadar sağlıkçıların haklarını da gözetiniz. En önemlisi; sorunların temelinde yatan ‘’sağlıkta dönüşüm programı’’ndan vazgeçiniz.
Saygılarımızla.
İZMİR TABİP ODASI GENEL SAĞLIK-İŞ r r SENDİKASI