Manisa Şehir Hastanesi ve ADSM’deki Mobbinge Sessiz Kalmadık
Manisa Şehir Hastanesi ve Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde önünde basın açıklaması yapan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, Sendikamız Genel Sağlık-İş üyesi sağlık çalışanlarına yönelik yapılan mobing ve baskıya karşı gerekli hukuki girişimlerde bulunulacağını ve bu tür eylemlerin cezasız kalmayacağını ifade etti.
Manisa Şehir Hastanesi ve ve Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde Genel Sağlık-İş üyesi sağlık çalışanlarına yönelik mobbing ve baskıları protesto etmek, yapılan hukuksuz uygulamaları kamuoyunun gündemine taşımak için basın açıklaması düzenledik.
Sendikamız Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur'un Manisa Şehir Hastanesi önünde yaptığı basın açıklamasına Genel Sekreter Gazi Çeliker, Eğitim-İş Sendikası Manisa Şube Başkanı Zeki Dirlikli, Büro-İş Manisa İl Temsilcisi Salih Kozan ve çok sayıda üye katıldı.
Genel Başkanı Dr. Derya Uğur'un açıklaması:
“Hepimizin bildiği gibi sağlıkta şiddet sağlık çalışanlarının sorunlarının başında gelmektedir. Şiddet çoğu zaman hasta ve hasta yakınlarından kimi zaman da liyakatsiz yöneticilerden gelmektedir. Manisa Şehir Hastanesi’nde yaşanan olaylar bunun en güzel örneğidir.
Aynı zamanda Sağlık -Sen Şehzadeler Şube Başkanı olan Manisa Şehir Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı, kendi sendikası dışındaki sağlık çalışanları üzerinde baskı ve mobing uygulamaktadır. Aynı şahıs, yeni atanan sağlık çalışanlarına “İstediğiniz yerde ve rahat çalışmak isterseniz Sağlık-Sen’e üye olmanız gerek” diyerek baskı uygulamakta; işe başlama evrakları arasında üyelik formu imzalatmaktadır.
Sendikamız Genel Sağlık-İş Manisa Şube Yönetiminde görev alan hemşire arkadaşımız asılsız iddialar ile karşı karşıya bırakılmakta ve görev yeri sık sık değiştirilmektedir.
En son 14-15-16 Mart tarihlerinde sendikamız kararıyla yapılan iş bırakma eylemine katıldıkları için Genel Sağlık-İş üyesi 3 hemşire arkadaşımıza kınama ve yer değişikliği cezası verilmiştir. Ömürlerini mesleklerine adayarak 25 yılı aşkın süredir hemşirelik yapan üyelerimizin mesleki onurları hiçe sayılmıştır. Mobing ve baskı uygulayarak yıldırmaya çalışılan arkadaşlarımızın çalışma huzuru kalmamış, tayin isteme durumuna gelmişlerdir.
Kendi sendikalarına üye sağlık çalışanları en rahat yerlerde nöbetsiz çalışırken, Genel Sağlık-İş üyesi sağlık çalışanlarında çalışma huzuru bırakılmamaktadır.
Manisa Şehir Hastanesi’nde görevli 3 sağlık çalışanının hastane idaresinin mobinglerini dile getiren notlar bırakarak intihar ettiği ifade edilmektedir. Eğer iddialar doğruysa yapılanlar “vicdan yoksunluğu” değil de nedir?
Sendikamız üyesi olan ve olmayan sağlık çalışanları arasında çifte standart uygulayan, Sendikamız üyesi olan sağlık çalışanlarına baskı uygulayan idareciler, bulundukları makamlarda görevi kötüye kullanmaktadır. İdarecilerin görevi, sağlık emekçilerinin üye oldukları sendikaları sorgulamak değildir.
Bu zamana kadar üyelerimize karşı kötü muamelede bulunanlar, karşılarında Genel Sağlık-İş’i bulmuşlardır. Bu ve benzeri eylemleri icra edenler, karşılarında daima Genel Sağlık-İş’i bulacaklardır. Bundan sonraki süreçte de yine Genel Sağlık-İş; üyelerimize karşı, ayrımcılık ve ötekileştirme düşüncesiyle çifte standart uygulayan idarecilerin karşısında olmaya devam edecek, gerekli hukuki girişimlerde bulunarak bu tür eylemleri cezasız bırakmayacaktır.”
Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde de bir basın açıklaması düzenleyen Genel Başkan Uğur, Sendikamız iş yeri temsilcisi olan ve yüzde 91 engelli raporu bulunan sağlık çalışanına yapılan hukuksuz uygulamalara sessiz kalınmayacağını ifade etti.
Uğur’un basın açıklaması
“Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde diş protez teknisyeni olarak görev yapan Sendikamız İşyeri Temsilcisi Resul Kılıç, yetki dönemine yaklaşıldığı sırada %91 engelli raporu olmasına rağmen, hastane başhekimi tarafından sürekli yer değişikliği ile karşılaşmış ve farklı hastanelere raporunu yeniletmek için sevk edilmiştir.
Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına İlişkin Yönetmeliğin 29. maddesinin Ek.3 maddesinde yer alan “Engellilik durumu devam ettiği sürece kurumlarca isteği dışında memurların yeri değiştirilemez” hükmüne rağmen, Sendikamız İşyeri Temsilcisinin kendi talebi olmadan bir yıl içerisinde iki defa yer değişikliği yapılmıştır.
Sendikamız İşyeri Temsilcisinin son görev yeri olan diş laboratuvarına görevlendirildiğinde engel durumuna uygun çalışma koşullarının sağlanmasını idareden talep etmiş, buna karşılık başhekimlik makamı bir örneği görülmemiş olan “meslekten men” edilmesine neden olacak bir rapor alınması için girişimde bulunmuştur.
İdarenin hukuk tanımaz, vicdan yoksunu uygulamaları sadece bu kadarla da kalmamış, üyemiz hakkında iftira yolu ile disiplin soruşturması başlatılmıştır.
Anayasanın 10. maddesinde engelliler hakkında pozitif ayrımcılık yapılmasına ilişkin düzenlenme bulunmasına rağmen; bırakın pozitif ayrımcılığı idare, üyemizin hayatını zorlaştırmak için elinden geleni yapmaktadır.
Genel Sağlık-İş, Anayasa’ya aykırı, engelli haklarına saygıdan yoksun hiçbir uygulamaya geçit vermeyecektir. Genel Sağlık-İş olarak, tüm üyelerimizin daima yanında olduğumuz gibi, mağduriyet yaşayan engelli üyemizin de yaşadığı mağduriyetin yanında olacağız.
Bu kadar baskıya rağmen Genel Sağlık-İş, Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde İŞYERİ YETKİLİ SENDİKASI olmuştur. Haksızlık karşısında dik duran yanımızda olan üyelerimize teşekkür ederiz.
Baskılar Genel Sağlık-İş’i hiçbir zaman yıldıramayacaktır. Genel Sağlık-İş, hukuksuz uygulamalar imza atan Başhekim hakkında yasal girişimlerde başlatmıştır. Hiç kimse elindeki yetkinin sınırsız olduğunu düşünerek sağlık emekçileri üzerinde baskı kurmaya çalışmamalıdır, aksi durumda her türlü baskının karşısında Genel Sağlık-İş’i bulacaktır.”