-AÇLIK SINIRI 1.509 LİRAYA YÜKSELDİ
-BİRLEŞİK KAMU-İŞ’İN AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI ARAŞTIRMASINA GÖRE, DÖRT KİŞİLİK BİR AİLENİN AÇLIK SINIRI EKİM’DE BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE YÜZDE 1,3 ARTARAK 1.509 LİRAYA YÜKSELDİ
-EKİMDE GIDA DIŞINDAKİ TEMEL GEREKSİNİMLERİNİ MADDİ YOKSUNLUK ÇEKMEDEN KARŞILAYABİLMESİ İÇİN DE 6 BİN 192 LİRA HARCAMA YAPMASI GEREKTİĞİ BELİRLENDİ
- TÜRKİYE’DE MEMURLAR YOKSULLUK, EMEKLİLER AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR.
-EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞININ YÜZDE 67’Sİ, ORTALAMA MEMUR MAAŞININ İSE YÜZDE 57’Sİ ZORUNLU GIDA HARCAMALARINA GİDİYOR.
-EMEKLİLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜN AYLIĞI İSE AÇLIK SINIRINI KARŞILAMIYOR.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Ekim ayında bin 509 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 6 bin 192 liraya kadar yükseldi.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge Birimi’nin, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi için tüketilmesi gereken gıda miktarlarını dikkate alarak hesapladığı gıda yoksulluğu (açlık) sınırı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında artış kaydetti. Diğer sendika ve konfederasyonların yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarından farklı olarak, gıda ve gıda dışı harcamaların güncel ağırlıklarının yanı sıra, gıda dışı harcamaların fiyat artışları da esas alınarak yapılan araştırma, dört kişilik bir ailenin, “yoksunluk hissinden” uzak bir yaşam sürdürebilmeleri için (yoksulluk sınırı) gereken aylık harcama tutarı da 6 bin 192 lira olarak gerçekleşti. Ekimde gıda dışı harcamalarda da önceki aya göre ortalama yüzde 1,4 oranında artış gerçekleşti.
İki yetişkin, bir genç ve bir çocuktan oluşan bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için gereksinim duyduğu kaloriyi sağlayacak 78 gıda maddesinden bir gıda sepeti oluşturuldu. Ankara’da en fazla alışveriş yapılan Pazar ve marketlerden derlenen fiyatlar esas alındı. Yoksulluk sınırının hesaplanmasında ise TÜİK’in, tüketici fiyatları endeksinde 2016 yılı için belirlediği ağırlıklar dikkate alındı. TÜİK, enflasyonu hesaplarken gıda harcamalarının payını yüzde 23,68, diğer harcamaların payı ise yüzde 76,32 olarak dikkate alıyor.
Diğer sendikaların yaptığı araştırmalarda, gıda harcamalarının aile bütçesi içerisindeki payının olduğundan yüksek gösterilmesi (Türk-İş, yüzde 30,5, Memur-Sen yüzde 35 civarında), yoksulluk sınırını karşılayan tutarın düşük hesaplanmasına yol açıyor. Türk-İş 2004 yılından bu yana gıda harcamalarının aile bütçesi içerisindeki payında herhangi bir değişiklik olmadığını varsayıyor.
GIDA YOKSULLUĞU SINIRI
Birleşik Kamu-İş’in hesaplamalarına göre dört kişilik bir ailenin gıda yoksulluğu sınırı Ekim ayında, et, kuru bakliyat, patates, soğan, bulgur, makarna-şehriye gibi gıda maddelerinin fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle bin 490 liradan 1.509 liraya yükseldi. Ekim ayında, taze sebze ve meyve ile yağ fiyatlarında yaşanan azalma açlık sınırının çok daha yüksek bir rakama ulaşmasını engelledi.
Ekimde, et grubu için yapılması gereken harcama yüzde 5,9 oranında artarak 472 liraya yükselirken, yumurta tüketimi için yapılması gereken harcama 19,8 lirada kaldı. Kuru bakliyat harcaması yüzde 5,7 artarak 52,8 liraya, peynir harcaması 69,8 liraya, kuru soğan harcaması 17,5 liraya, patates için yapılması gereken harcama 7,8 liraya çıktı. Süt-yoğurt için yapılması gereken harcama 183,5 liraya, taze meyve için yapılması gereken harcama 115,7 liraya, taze sebze için yapılması gereken harcama ise 111,4 liraya indi.
Dengeli bir beslenme için ekmeğe yapılması gereken harcama 168 lira düzeyinde kalırken, pirinç ve bulgura ayrılması gereken tutar 36,6 lira, una yapılması gereken harcama 26,6 lira, makarna ve şehriye gibi ürünlere yapılması gereken harcama 23,8, yağ harcaması 35,1, şeker harcaması 29,1, reçel, bal ve pekmez ve helva gibi tatlılara yapılması gereken harcama 67 lira, zeytin için yapılması gereken harcama ise 32,1 lira olarak hesaplandı.
DENGELİ VE BESLENME İÇİN YAPILMASI GEREKEN GIDA HARCAMASI (GIDA YOKSULLUĞU SINIRI-TL) |
|||
2016 |
|||
Eylül |
Ekim |
Değişim(%) | |
Et |
445,7 |
472,1 |
5,94 |
Yumurta |
19,8 |
19,8 |
0,00 |
Kuru Bakliyat |
50,0 |
52,8 |
5,68 |
Süt-Yoğurt |
184,2 |
183,5 |
-0,35 |
Peynir |
69,3 |
69,8 |
0,70 |
Patates |
44,2 |
47,6 |
7,80 |
Kuru Soğan |
15,2 |
17,5 |
15,35 |
Taze Meyve |
131,4 |
115,7 |
-11,94 |
Taze Sebze |
116,7 |
111,4 |
-4,54 |
Ekmek |
168,1 |
168,4 |
0,22 |
Pirinç-Bulgur |
32,9 |
36,6 |
11,43 |
Un |
26,2 |
26,6 |
1,67 |
Makarna-Şehriye |
22,2 |
23,8 |
7,43 |
Yağ |
36,1 |
35,1 |
-2,75 |
Şeker |
29,4 |
29,1 |
-1,23 |
Reçel- Bal v.b |
67,0 |
67,0 |
0,01 |
Zeytin |
32,1 |
32,1 |
-0,03 |
GIDA YOKSULLUĞU(AÇLIK) SINIRI |
1.490,0 |
1.509,0 |
1,26 |
YOKSULLUK SINIRI (TL) |
|||
2016 |
|||
Ağustos |
Eylül |
Değişim(%) |
|
Gıda Yoksulluğu (Açlık) Sınırı |
1.490,0 |
1.509,0 |
1,26 |
Yetişkin Erkek (19-65 Yaş) |
428,2 |
433,6 |
|
Yetişkin Kadın (19-65 Yaş) |
342,5 |
346,9 |
|
Çocuk |
256,9 |
260,2 |
|
Genç |
462,4 |
468,3 |
|
Gıda dışı harcamalar |
4.620,9 |
4.683,2 |
1,35 |
Alkollü içecekler ve tütün |
341,2 |
341,1 |
-0,01 |
Giyim ve ayakkabı |
398,1 |
439,7 |
10,43 |
Barınma |
941,6 |
939,3 |
-0,24 |
Ev eşyası |
491,2 |
494,1 |
0,59 |
Sağlık |
163,9 |
164,2 |
0,18 |
Ulaştırma |
865,4 |
882,7 |
2,00 |
Haberleşme |
248,6 |
248,5 |
-0,06 |
Eğlence ve kültür |
234,2 |
231,8 |
-1,03 |
Eğitim |
157,0 |
157,5 |
0,31 |
Lokanta ve oteller |
477,9 |
481,3 |
0,70 |
Çeşitli mal ve hizmetler |
301,7 |
303,0 |
0,42 |
YOKSULLUK SINIRI |
6.110,9 |
6.192,2 |
1,33 |
BİRLEŞİK KAMU-İŞ
MERKEZ YÖNETİM KURULU