Keyfi ve Hukuki Dayanağı Olmayan “Sağlık Raporlarına” İlişkin Uygulamanın Sonlandırılması için Muğla İl Sağlık Müdürlüğüne Başvurduk
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nün “dağıtım yerlerine” göndermiş olduğu muhtelif idari yazı içeriklerinde, “Sağlık personeline verilen sağlık (istirahat) raporlarının suiistimal edildiği düşünüldüğünden, verilen sağlık raporları sağlık hizmetinde ciddi anlamda aksaklıklara sebep olduğundan, sağlık personeline verilen sağlık raporlarının sağlık raporunu düzenleyen birimin kurum amirinin 1 gün süreli raporlarda bile imza ve kaşesi gerekmektedir. Sağlık raporunu düzenleyen kurumun birim amirinin imza ve kaşesi onayı olmadan personel tarafından görev yaptığı kuruma ibraz edilen sağlık raporlarının, personelin görevli olduğu birim tarafından sağlık iznine çevrilmemesi, bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi, bu uygulama için Kurum Amirleri tarafından bu yazının tüm hekimlere ve ilgili amirlere tebliğ edilmesi…” denilerek, mevzuat hükümlerinde bulunmayan, keyfi bir uygulama ile sağlık raporları hususunda yeni bir uygulama getirilmiş durumdadır.
Mevzuat hükümlerinde yer almayan bu şekilde bir uygulamanın, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürürlüğe konulması mümkün değildir. Söz konusu idari yazıdan / yazılardan anlaşıldığı kadarıyla “elektronik olarak imzalanan raporların da kabul edilmeyeceği şeklinde bir izlenim oluşmaktadır.” Gelen rapora istinaden idarenin, yalnızca Yönetmeliğe uygun olup olmama yönünden denetim yapma imkanı vardır. Bir raporda kaşe ve imza olmaması, raporun içeriğine etki edecek nitelikte değilse, bu rapor doğrultusunda hastalık izni verilmemesi söz konusu olamaz. Nitekim bu konuda Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesinin 7. fıkrasında yer alan düzenlemeye göre; “Hastalık raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunması hâlinde, memur hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye sevk edilir ve sonucuna göre işlem yapılır. Hakem hastane sağlık kurulları bu nitelikteki başvuruları öncelikle sonuçlandırır.”
Sağlık raporunun fenne aykırı olduğu kanaatine varılması halinde Yönetmeliğin belirttiği şekilde işlem yapılması gerekmektedir. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü uygulamasında olduğu gibi, imza ve kaşesi olmayan bir raporun “doğrudan” kabul edilmemesi şeklinde yasal bir düzenleme bulunmamaktadır.
Öte yandan, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 30.05.2011 tarih, 2011/39 sayı ve “Sağlık Raporlarından Tasdik ve Mühürün Kaldırılması” konulu Genelge’de belirtildiği üzere; “Sağlık Hizmet sunucularınca düzenlenen ilaç, üçlü heyet, durum bildirir, istirahat, tıbbi malzeme vb. raporlar ile sağlık kurumlarınca düzenlenen diğer sağlık kurulu raporları ile tek tabip raporlarında da ilgili mevzuatında zorunlu tutulmayan haller dışında mühür ve başhekim onayı aranmayacaktır.”
Kaşe ve imzası bulunmayan bir sağlık raporunun kabul edilmeyeceğine dair düzenleme Yönetmelikte bulunmadığı gibi, Genelge içeriğinde de aksine, söz edilen raporlarda, “mühür ve başhekim onayı aranmayacağı” açıkça belirtilmiştir.
Hal böyleyken, hiçbir mevzuat hükmünde bulunmayan bir uygulama, Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nün keyfi tutumu nedeniyle uygulamaya konulmaya çalışılmaktadır. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nün söz konusu uygulaması, mağduriyetleri ve mazeretleri nedeniyle sağlık raporu alan sağlık çalışanlarına güven duyulmadığını göstermekte, raporu hazırlayan sağlık çalışanları ise, doğrudan, potansiyel birer “resmi belgede sahtecilik” suçu hükümlüsü, birer olağan şüpheli olarak görülmektedir.
Pandemi de dahil olmak üzere birçok nedenle, sağlık çalışanlarının iş yüklerinin çok ağır olduğu, herkesin malumudur. İş yükünün çok ağır olduğu ve ekonomik kriz karşısında sağlık emekçilerinin emeklerinin her geçen gün eridiği bir ortamda, fedakar ve cansiparane bir şekilde sağlık hizmetine ihtiyacı olan bireylere şifa dağıtmak amacıyla görevlerini yapmaya çalışan sağlık çalışanları ile sağlık raporlarını düzenleyen sağlık çalışanlarına karşı birer şüpheli edasıyla yaklaşılması bir İl Sağlık Müdürlüğüne yakışmadığı gibi, söz konusu uygulamanın mevzuatta yer almaması da keyfiliğin, hukuka aykırılığın ne denli şiddetli olduğunu gözler önüne sermektedir.
Belirtilen keyfi ve hukuka aykırı uygulamanın, keyfiliğinin ve hukuka aykırılığının gerekçelerinin Muğla İl Sağlık Müdürlüğüne gösterilmesi ve söz konusu hukuki dayanaktan yoksun uygulamaya son verilmesi için Sendikamız tarafından, Muğla İl Sağlık Müdürlüğüne başvurulmuştur. Ya bu hukuksuz uygulamaya son verilecek ya da Genel Sağlık-İş, yine bir hukuka aykırı uygulamayı daha yargıya taşımaktan imtina etmeyecektir. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nün hukuka aykırı ve keyfi uygulaması karşısında daima sürecin takipçisi olunacaktır.
Dr. Derya Uğur
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı