Yoğun ve fedakar bir şekilde sağlık hizmetinin, etkin, verimli ve kesintisiz olarak sunulmasını gerçekleştirmek üzere görevlerini yapmakta olan sağlık çalışanları, özlük haklarından ve emeklerinin ekonomik karşılığından mahrum kalmakta; öte yandan, her geçen gün artan şiddet vakalarına maruz kalmaktadırlar. Bu durumda, sağlık çalışanlarının, görevlerini huzur ve işyeri barışı ile sürdürmeleri imkansız hale getirilmektedir. Bu nedenle, Sendikamızca, iş bırakma kararları alınmakta ve uygulanmaktadır. İş bırakma eylemlerine katılım gösteren üyelerimiz hakkında disiplin soruşturmaları başlatılmakta, üyelerimize disiplin cezaları verilmektedir.
Ordu’da aynı Aile Sağlığı Merkezi’nde “aile hekimi” ve “aile sağlığı çalışanı” olarak görev yapmakta olan 6 üyemiz de, Sendikamız tarafından alınan iş bırakma kararı doğrultusunda “iş bırakma eylemine” katılmış, iş bırakma eylemine katılım göstermeleri sonucunda 6 üyemize de “uyarma cezası” verilmiştir. SÖZ KONUSU 6 UYARMA CEZASININ DA İPTALİ İSTEMİYLE ORDU İDARE MAHKEMESİ’NDE 6 AYRI DAVA AÇILMIŞTIR.
Ordu İdare Mahkemesi kararlarında, “Bu durumda, yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarının birlikte değerlendirilmesinden; davacının sendikal haklar ve örgütlenme özgürlüğü kapsamında çalışma hayatına ilişkin mesleki çıkarlarını savunmak amacıyla iş bırakma şeklinde gerçekleştirilen eyleme katılmasının, demokratik toplum düzeninin gerekleri ve ölçülülük ilkeleriyle bağdaştığı, bu nedenle cezalandırılmasının Anayasa'nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkını ihlal edici nitelikte olduğu, davacının sendikal hakkını kullanmak suretiyle yasal bir mazeretinin bulunduğu, kaldı ki; davacının görev yaptığı aile sağlığı merkezinin birinci basamak sağlık hizmeti veren kuruluşlar arasında yer aldığı, aile sağlığı merkezlerinde aile hekimi ve aile sağlığı çalışanları tarafından, birinci basamak sağlık hizmetlerinden bireye yönelik koruyucu, tanı, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin verildiği, davalı idarece; davacının anılan tarihte göreve gelmeyerek, sağlık hizmetlerini aksattığına ve vatandaşları sağlık haklarından mahrum bıraktığına ilişkin somut herhangi bir tespitin sunulamadığı ve vatandaşların sağlık haklarını kullanamadıklarına dair herhangi bir şikayetin bulunmadığı anlaşıldığından…” denilerek, 6 ÜYEMİZE VERİLEN 6 UYARMA CEZASIYLA İLGİLİ AYRI AYRI 6 İPTAL KARARI VERİLMİŞTİR.
Genel Sağlık-İş, üyelerine verdiği sözü tutarak, “TÜM ŞEHİRLERDE”, iş bırakma eylemleri nedeniyle uygulanan hukuka aykırı yaptırımları birer birer iptal ettirmektedir. Bu konuda Sendikamızca, daha önce de iptal kararları alınmış olup, ilerleyen süreçte de, haklı hukuk mücadelemizi sürdürürken verilen tüm hukuka aykırı idari işlemleri iptal ettirmeye devam edeceğiz.
Sağlık emekçileri, “emeklerinin karşılığını alamazken, bu nedenle, iş bırakma eylemleri yapılıp, emeklerinin karşılığını alabilmek adına mücadele verirken, hukuka aykırılıkları dile getirirken”, diğer yandan da, haksız idari işlemlere / disiplin cezalarına maruz bırakılmaktadırlar. Fakat gerek haksız idari işlemlere, gerekse de, hukuka aykırı disiplin cezalarına maruz kalan üyelerimiz, YALNIZ DEĞİLDİR. Bunun örneği, geçmişte çok fazla kez görülmüş olup, “Genel Sağlık-İş, daima üyelerinin yanındadır. Genel Sağlık-İş, hukuk mücadelesini HER ZAMAN verecektir. Genel Sağlık-İş, üyelerinin, idarenin hukuka aykırı idari işlemleri altında ezilmesine asla izin vermeyecektir.