Ü
Y
E
L
İ
K

İDARENİN “MOBBING EYLEMLERİ İLE DİSİPLİN CEZASI” ZORBALIĞINA YİNE GEÇİT VERMEDİK!

İDARENİN “MOBBING EYLEMLERİ İLE DİSİPLİN CEZASI” ZORBALIĞINA YİNE GEÇİT VERMEDİK! İDARENİN “MOBBING EYLEMLERİ İLE DİSİPLİN CEZASI” ZORBALIĞINA YİNE GEÇİT VERMEDİK!

Aydın’da bir Devlet Hastanesi'nde genel yoğun bakım ünitesinde görev yapan Sendikamız Genel Sağlık-İş üyesi hemşireye, süpervizör tarafından, “16 saat olan nöbetinde, 24 saat başka birimde görev yapması” sözlü olarak söylenmiştir. Süpervizörün, 8 yataklı bir 2. Basamak yoğun bakımın, gece saat 00.00’dan sonra tek kişi kalacağını bilmesine rağmen “hastaların hayatlarını hiçe sayarak” yoğun bakımın 1 kişi kalmasına neden olacak şekilde üyemize söz konusu emri vermesi karşısında üyemiz tarafından görev yeri terk edilmemiştir. Bu nedenle, üyemiz hakkında disiplin soruşturması başlatılarak, kınama cezası verilmiştir.

Kendisine kınama cezası verilmesi sonrasında doğrudan Sendikamız ile iletişime geçen üyemize, hukuki destek verilerek, Sendikamız Genel Sağlık-İş tarafından Aydın 2. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açılmıştır.


Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından yapılan yargılama sonucunda,
“…Bakılan uyuşmazlıkta, … tarih ve … sayılı savunma istem yazısıyla, davacıya isnat edilen ve disiplin suçu oluşturan eylem ya da eylemler (maddi olay) belirtilmeksizin  657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/B maddesinin (a) ve (J) bentleri yazılmak sureti ile "kınama" cezasıyla tecziye edileceği belirtilerek savunmasının istenildiği,  davacının savunma yapabilmesi için savunma istem yazısında, davacıya isnat edilen hangi eylem ya da eylemlerin disiplin suçu oluşturduğunun sarih olarak belirtilmesi gerekirken, davacı tarafından işlendiği iddia edilen fiillere yer verilmediği görüldüğünden, davalı idarece dava konusu işlemin tesisinden önce gerek içerik gerekse usul bakımından hukuken kabul edilebilir ve davacının savunma hakkını etkili bir şekilde kullanmaya yeterli olabilecek mahiyette savunma isteminde bulunulmadan tesis edilen dava konusu işlemde bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” şeklindeki gerekçe ile davanın kabulüne, dava konusu kınama cezasının iptaline karar verilmiştir.

Kararı değerlendiren Sendikamız Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr.  Derya Uğur, “Aydın 2. İdare Mahkemesi, somut durumla ilgili “iptal” kararını verirken, “idarece yapılan soruşturmanın usule aykırı olduğunu, soruşturma kapsamında isnat edilen fiillerle ilgili olarak net bilgilere yer verilmediği, üyemizin savunma hakkının engellendiği” tespitlerinde bulunmuştur. Mahkeme kararında belirtildiği üzere; üyemizi “mobbing” baskısı altında tutmak isteyen idare “hukuka ve usule” aykırı bir soruşturma gerçekleştirmiş, üyemizi “kusuru bulunmayan” olay nedeniyle “kınama cezası” ile tecziye etmiştir.

Aydın 2. İdare Mahkemesi kararı, tespit ve netice bakımından son derece hukuki bir karar olup, “okullarda ders olarak okutulacak” kadar “İdare Hukuku” yönünden öğretici bir karardır. Bu nedenle, hukuka aykırı kararlara doymayan Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu karardan “kendisine düşen dersi aldığını” umuyoruz.


Hukuka aykırı idari işlemlere imza atmaya doymayan Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, bu tutum ve idari işlemlere devam ettiği sürece, karşısında YİNE Genel Sağlık-İş’i bulacak, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün de hukuka aykırı tüm idari işlemleri birer birer iptal ettirilecektir.


Aydın 2. İdare Mahkemesi kararı, bu türden hukuksuzluklara maruz kalan üyemiz olsun olmasın tüm sağlık emekçileri için önemli bir hukuki kazanımdır. Her zaman belirttiğimiz gibi Genel Sağlık-İş, hukuksuzluk neredeyse orada olacak ve üyelerinin, yöneticilerden gelen her türlü haksız ve hukuksuz uygulamalarına karşı mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. 


Her zaman büyük desteğini hissettiğimiz, tüm sağlık emekçileri için büyük emekleri olan Sendikamız Hukuk Müşavirlerine de yoğun ve özverili çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bu güzel emsal karar için bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.”
diye konuştu.