Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliğine Tabi Münhal Kadro Sayısının Artırılması Talebinde Bulunduk
Bilindiği üzere, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinde 25/03/2023 tarihinde yapılacak olan ‘’Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı’’ başvurularına ilişkin olarak bir duyuru yayınlanmıştır. Duyuruya göre, ‘’görevde yükselme’’ için 500; ‘’unvan değişikliği’’ için ise 970 kişilik münhal kadro ilan edilmiştir.
Sendikamız Genel Sağlık-İş tarafından, Sağlık Bakanlığına yapılan yazılı başvuruda ilan edilen kadro sayılarının yetersiz olduğu belirtilerek kadro sayılarının artırılması talep edildi.
Başvuruda, ‘’sağlık hizmeti sunumunda’’ temel amaç ve ilkeleri düzenleyen 3359 s. Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 3. maddesi gereğince bakanlığın; sağlık hizmeti sunumunun kalite ve veriminin artırılması, personelin ülke sathında dengeli dağılımının sağlanması, bu amaçla istihdamın yurt düzeyinde eşit şekilde dağılımını gerçekleştirmesi gibi ödevleri bulunduğu hatırlatıldı.
Yazıda, resmi verilere göre 2022 yılı itibariyle kamuda çalışan toplam 700.114 sağlık personeli bulunduğu, açıklanan münhal kadro sayısının toplam personel sayısına oranının 0,0021 olduğu vurgulandı.
Sağlık hizmeti sunumunda yalnızca Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarına değil; ‘’geçici koruma statüsünde’’ bulunan ve resmi verilere göre sayıları 3.500.964 olan yabancı uyruklu kişilere de yoğun bir şekilde hizmet verildiğinin de altı çizildi.
Sağlık Bakanlığına gönderilen yazıda, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılan duyuruda belirlenen kadro sayıları ile Bakanlığın 3359 s. Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda belirlenen yükümlülüklerini yerine getirmesinin mümkün olmadığı; kadro sayılarının sahanın taleplerini karşılamakta yetersiz olduğu belirtilerek;
Sağlık Bakanlığından, ‘’sağlık hizmeti’’ alanında belirlenen münhal kadro sayılarının günün gereklerine, 3359 s. Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ‘’Temel Esaslar’’ başlığı altında düzenlediği temel ilkelere ve bu kanunun özüne, kamu hizmeti almakta olan kişilerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2. ve Anayasamızın 17. maddesinde güvence altına alınan ‘’yaşam haklarına’’ ve yine bu kişilerin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 25. maddesiyle güvence altına alınan ‘’sağlık haklarına’’ ve sahanın taleplerine uygun olacak şekilde sınav tarihinden önce artırılması talep edildi.