Genel Sağlık-İş Üyesi Aile Hekimine Verilen Haksız ve Hukuka Aykırı “İhtar Puanını” İptal Ettirdik!
Aydın’da bir Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yapan Genel Sağlık-İş üyesi aile hekimine, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin EK-3'ündeki “Aile Hekimliği Uygulamasında Uygulanacak İhtar Puanı Cetveli'nde” yer alan “ilgili mevzuat hükümlerince hasta haklarına ve/veya hasta mahremiyetine uymamak” fiili gerekçe gösterilerek, “20 (yirmi) ihtar puanı” verilmiştir.
Hukuki destek için başvuran üyemize, “derhal” hukuki destek verilmiş ve Sendikamız Genel Sağlık-İş tarafından Aydın 2. İdare Mahkemesi’nde “iptal davası” açılmıştır. Açılan dava kapsamında “hem üyemizin hiçbir kusurunun bulunmadığı hem de Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin EK-3'ündeki “Aile Hekimliği Uygulamasında Uygulanacak İhtar Puanı Cetveli'nin” yürütmesinin, Danıştay 2. Dairesi tarafından durdurulduğu” yönünde savunma yapılmıştır.
Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından; “…UYAP kayıtları üzerinden yapılan incelemede, dava konusu işlemin hukuki sebebini oluşturan,"Aile Hekimliği Uygulamasında Uygulanacak İhtar Puanı Cetveli" başlıklı Ek 2 Listesinin Yönetmelik'in ekinde (EK-3) yer alan "Aile Hekimliği Uygulamasında Uygulanacak İhtar Puanı Cetveli'nin tüm satırlarının yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay 2.Dairesinin E:2021/17470 sayılı dosyasına kayden açılan davada 13.10.2022 tarihli kararıyla; "...Yönetmeliğin ekinde yer alan İhtar Puanı Cetvelinde yer alan fiillerin işlenmesi halinde ilgili aile hekimi yahut aile sağlığı çalışanına fiilin karşısında öngörülen ihtar puanının verileceği Yönetmeliğin 11. maddesinde hükme bağlanmıştır. Anayasa Mahkemesinin yukarıda belirtilen iptal kararı gereğince sözleşmenin feshini gerektiren nedenlere ilişkin kanuni çerçevenin kanunla çizilmesi gerektiğinden, yaptırım konusu eylemlerin ve bunlara yönelik ihtar puanlarının doğrudan Yönetmelikle düzenlenmesinde hukuka uyarlık görülmemiştir. Ülke çapında geçerli dava konusu Yönetmelik hükümlerinden hukuka aykırı olduğu saptanan maddelerin uygulanmaya devam etmesi halinde hukuka aykırı sözleşme fesihlerine ve uygulamalara sebep olunabileceğinden bu durum telafisi güç zararlara yol açacaktır..." gerekçesiyle hukuka aykırı bulunarak yürütmenin durdurulmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.
Kararı değerlendiren Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Hukuka aykırı bulunarak yürütmesi durdurulan, "Aile Hekimliği Uygulamasında Uygulanacak İhtar Puanı Cetveli" uygulanmak suretiyle tesis edilen dava konusu Aydın Valiliği İl Sağlık Müdürlüğünün işlemi ve bu işleme karşı yapılan itiraz başvurusunun reddine dair Aydın Valiliği İl Sağlık Müdürlüğünün işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.” gerekçesiyle “YÜRÜTMESİ DURDURULAN” Yönetmelik ekinde yer alan düzenleme doğrultusunda üyemize verilen ihtar puanının iptaline karar verilmiştir.
Aydın 2. İdare Mahkemesi, tüm süreçte “usul ve esas yönünden” yapmış olduğumuz savunmaları dikkate alarak “iptal kararı” tesis etmiştir. Bu kararla birlikte “USULÜ BİLMEYEN”, “HUKUKU TANIMAYAN”, “GÜNCEL GELİŞMELERDEN HABERİ OLMAYAN, HABERİ OLSA BİLE HUKUKA AYKIRILIĞI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMİŞ OLAN” idarecilere, bir kez daha İdare Hukuku dersi verilmiştir.
Üyemizin mağduriyetini gideren söz konusu “İPTAL KARARI”, emsal nitelik taşıyan bir karar olup, “yürütmesi durdurulan” Yönetmelik eki üzerinden kendisine ihtar puanı verilen tüm aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarını yakından ilgilendirmektedir.
Genel Sağlık-İş, her zaman olduğu gibi “hukuka aykırı idari işlemlere” karşı YİNE üyelerinin yanında olmuş, netice itibarıyla YİNE hem üyemizi hem de tüm aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarını yakından ilgilendiren EMSAL bir karara imza atılmıştır.” diye konuştu.