Ü
Y
E
L
İ
K

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Uğur, deprem bölgesindeki fiziksel ve psikolojik sıkıntıları sıraladı. / Cumhuriyet

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Uğur, deprem bölgesindeki fiziksel ve psikolojik sıkıntıları sıraladı. / Cumhuriyet Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Uğur, deprem bölgesindeki fiziksel ve psikolojik sıkıntıları sıraladı. / Cumhuriyet

Depremzedelerin çileleri kalıcı oldu

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Uğur, deprem bölgesindeki fiziksel ve psikolojik sıkıntıları sıraladı.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ili etkileyen depremlerin üzerinden 2 yıl geçti. Geçen zamana karşın sorunların birçoğuna halen çözüm üretilmedi. Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur deprem bölgesinde incelemeler yaptı. Uğur, bölge incelemesine ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu. Gerekli tedbirlerin alınmadığına dikkat çeken Uğur, “Kaldırılmamış enkazlar ve süregelen yıkımlar insan sağlığını tehdit etmeye devam ederken yalnızca fiziksel değil psikolojik problemlere de yol açmaktadır. Bilimsel yöntemlerle çalışılmaması nedeniyle çevre kirliliği de çok fazladır. Depremler, yalnızca binaların değil on binlerce hayatın yıkılmasına sebebiyet vermiş, tarihimizin kara sayfalarından biri haline gelmiştir” dedi.

 ‘TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAŞAMAKTADIR’ 

Sağlık alanındaki sorunlara ilişkin de konuşan Uğur, “Sağlık emekçileri ağır iş yükü altında ezilmekte, sağlıksız barınma ve çalışma koşulları sorunu devam etmekte, yetersiz sayıda personel aşırı hasta yoğunluğu altında sağlık hizmeti vermeye çalışmaktadır. Sağlık çalışanlarının depremzede olduğu unutulmakta, depremin ilk anından itibaren bölgede sağlık hizmeti veren personele yeterli psikososyal destek verilmediği gibi bir de yönetici baskıları ile tükenmişlik sendromu yaşanmaktadır. Bu nedenle çalışanların bir kısmı il dışına tayin istemekte, bir kısmı emekliliği düşünmekte çoğu da işi bırakmak istemektedir. Zaten yetersiz olan çalışan sayısının bir de bu yolla azalmasının bölgedeki sağlık hizmetlerine vereceği zararı düşünmek bile istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

 ‘KONTEYNER ASM’LER YETERSİZ’ 

Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) fiziki koşullarının yetersiz olduğunu belirten Uğur, “Çatısı akan,  hasta bekleme alanı bulunmayan konteynerlerde sağlık hizmet veren fazla sayıda ASM bulunmaktadır. Koruyucu sağlık hizmetlerinde sorunlar yaşanmaya devam etmektedir. Sağlık emekçileri uzunca bir süre hastalarına ulaşmada zorluk yaşamış ve bu sorun kısmen hala devam etmektedir. Konteyner ASM’lerin bir kısmının sürekli yeri değişmiş, yurttaşların yeri öğrenebilmesi sorun oluşturmuştur.  Şehirlerde hijyenin hala bozuk olması, aşıların temininde yaşanan sorunlar, aşı karşıtlığı, sık elektrik kesintileri nedeniyle aşıların haftada 1 gün ASM’de yapılmaya çalışılması ve yurttaşların buna uyumu zorluklara neden olmaktadır” diye konuştu.

‘YIKILAN HASTANELER YENİDEN İNŞA EDİLMELİ’ 

Deprem sırasında yaşamını yitiren yakınlarının acısını bir kenara bırakıp sahada mücadeleye devam eden sağlık emekçilerinin toplum sağlığı için büyük fedakârlık gösterdiğini vurgulayan Uğur, “Bu özverili çabanın karşılığı zorlu çalışma koşulları ve yalnızlık olmuştur. Onların travmaları unutulmamalı, iyileşmeleri için gereken destek sağlanmalıdır. Çünkü iyileşmeyen sağlık çalışanları, iyileştiremeyen sağlık sistemine dönüşür” dedi ve yapılması gerekenleri şöyle açıkladı:

“Hasar gören veya yıkılan hastaneler hızla modern, dayanıklı yapılar olarak inşa edilmelidir. ASM’ler kamusal kalıcı binalara taşınmalı ve konteyner uygulamasına son verilmelidir. Bölgede insanca yaşam ve çalışma koşulları sağlanıp; yeterli sayıda uzman hekim, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının ataması yapılmalıdır. Sağlık emekçilerini teşvik edici maaş düzenlemeleri getirilerek bölgeye kalıcı personel sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarına ve depremzedelere kapsamlı psikolojik destek programları oluşturulmalıdır. Travma terapileri düzenlenmeli, grup terapileri ile sağlık emekçilerinin dayanışma içinde iyileşmeleri desteklenmelidir. Hafriyat temizliği bilimsel yöntemlerle ivedilikle sağlanmalıdır. Yurttaşların sağlık taramaları ve kronik hastalık yönetimi aksatılmadan sürdürülmelidir. Sağlık çalışanlarına yönelik mobbing ve baskılar son bulmalı özverileri takdir edilerek onurlu çalışma koşulları sağlanmalıdır.”

Uğur’un incelemelerine göre il il deprem sorunları:

ADIYAMAN

Kentin tek hastanesi olan Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun hasta yükünü kaldıramamaktadır. 

Uzman hekim ve asistan hekim sayılarında yetersizlik vardır.

Adıyaman Diş Hekimliği Fakültesi fiziki koşulları yetersiz prefabrik binalarda eğitim ve hizmet vermektedir. Öğrencilerin bir kısmı başka illerde eğitim almaktadır.

Hasarlı binaların yıkımı devam etmektedir. Tadilat yapıp. Yurttaşlara “Oturabilirsiniz” denilen az hasarlı ve orta hasarlı binalara da şu an yıkım kararı verilmiştir. 

Adıyaman’da iş kazalarından ölüm ve intihar vakaları artmış durumdadır. 

HATAY

Sağlık çalışanları Arsuz’da depreme dayanıklı olmadığını düşündükleri ASM’de hizmete devam etmek zorunda kalmıştır.

Hastanelerde uzman kadroları yetersizdir. 

İskenderun Devlet Hastanesi bahçesinde 2 ASM konteynerlerde hizmet vermektedir. Konteynerler yurttaşların önceden kullandığı konteynerler olduğundan oldukça harap durumdadır. Damı akmakta, brandalar ile çözüm üretilmeye çalışılmaktadır. 2 ASM arasında hastalar için bekleme alanı dahi bulunmamaktadır..  

Hatay’ın birçok yerinde hala 112 istasyonları yapılmamış, konuşlanmalar konteynerlarda yapılmaktadır.

GAZİANTEP

Sağlık personelleri tayinde sorun yaşamış, çoğunun ailesinde büyük kayıplar vardır. 

Nurdağı’nda yeni devlet hastanesi yapılmış fakat uzman kadrolarında yetersizlik var. 

Uyuz ve cilt hastalıkları yaygın.

KAHRAMANMARAŞ

Havada asbest ve toz yoğun bir şekilde hissediliyor. Su sorunu var.

En düşük yatak kapasitesi Kahramanmaraş’ta. 2. basamakta hasta yatak kapasitesi yeterli değil. Merkezde ana hastane ve 2 özel hastane devre dışı kalmış. 

Pazarcık ve Türkoğlu hastaneleri hasarlı, fakat hizmet vermeye devam ediyor.

OSMANİYE

Uzman hekim eksikliği ve sağlık personeli sayısında eksiklik mevcuttur. Kentte konteyner yaşamları devam etmektedir.

MALATYA

Malatya şehri de tamamen şantiye alanıdır. Hava kirliliği çok fazladır.

ASM’lerin bir kısmı konteynerde hizmet vermektedir yerlerinde değişiklikler gerçekleşmektedir. Hastalara erişim ve sağlık hizmetlerinin sunumu zorlaşmaktadır. 

HABERİ OKUMAK İÇİN: https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/depremzedelerin-cileleri-kalici-oldu-2296378