Ü
Y
E
L
İ
K

Genel Sağlık- İş'ten bakanlığın 'sokak köpekleri' yazısına tepki!

Genel Sağlık- İş'ten bakanlığın 'sokak köpekleri' yazısına tepki! Genel Sağlık- İş'ten bakanlığın 'sokak köpekleri' yazısına tepki!

Genel Sağlık- İş'ten bakanlığın 'sokak köpekleri' yazısına tepki!

Genel Sağlık-İş, sokak hayvanlarına yönelik yazı gönderen Sağlık Bakanlığına seslendi ve "İnsani ve bilimsel yöntemlerle çözülmelidir" açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin gündeminden düşmeyen sokak hayvanlarına ilişkin "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" geçtiğimiz aylarda yasalaştı. 

Oldukça tartışılan ve konuşulan bu kanun teklifine göre; Sokak köpekleri 30 gün süre içerisinde sahiplendirilmeye çalışılacak. Bu 30 günlük sürede sahiplendirilemeyen köpekler uyutulacak.

Genel Sağlık-İş, tartışma konusu olmaya devam eden kanun teklifiyle ilgili açıklama yaptı ve Sağlık Bakanlığının sağlık müdürlüklerine gönderdiği yazıyla ilgili konuştu.  

Sendikadan yapılan açıklamaya göre; Yasanın ardından yurdun dört bir yanından hayvan katliamı haberlerinin gelmeye devam ettiği ifade edildi. 

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Aşılama, kısırlaştırma, yaşanabilir barınaklar inşa etme, popülasyonu ve hayvanların sağlık durumunu kontrol altında tutmak gibi birçok insani ve bilimsel yöntem varken sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açan vahim yasanın ardından ne yazık ki yurdun dört bir yanından hayvan katliamı haberleri gelmeye devam etmektedir.

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİNE YAZI 

Sağlık Bakanlığının, 81 il sağlık müdürlüğüne "sağlık kuruluşlarının önünden ve bahçelerinden sokak hayvanlarının çıkarılması" yönünde yazı gönderdiğini belirten Genel Sağlık-İş, "Bu yazıdan sonra hemen harekete geçmiş ve bize gelen bilgilere göre İzmir başta olmak üzere birçok ilimizde sağlık tesisleri bahçe ve civarındaki sokak hayvanları apar topar toplatılmaya başlamıştır" dedi. 

"SAĞLIKTA ŞİDDET OLGUSUNA KARŞI GÖZLE GÖRÜLÜR, CAYDIRICI ADIMLAR ATMAKTIR"

Bakanlığın bu kararını eleştiren sendika, sağlıkta şiddet olgusuna karşı caydırıcı adımların atılması gerektiğini vurguladı.  

"İNSANİ VE BİLİMSEL YÖNTEMLERLE ÇÖZÜLMELİDİR"

Genel Sağlık- İş Sendikası, sokak hayvanları sorununun insani ve bilimsel yöntemlerle çözülmesi gerektiğini ifade etti. 

"ASIL VE ACİL SORUNLARINA BAKMALI"

Sendika, "Sokak hayvanlarına sağlıkta reform adı altında eziyet edenler kafalarını çevirip sağlık sisteminin asıl ve acil sorunlarına bakmalı ve asli görevlerini yapmalıdır" dedi. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

İlerici kamuoyunun bu toplu katliama karşı ‘merhamet, vicdan’ çağrıları sürerken vahim ve manidar bir hamle de Sağlık Bakanlığı’ndan gelmiştir. Sağlık sistemimizde çözülmediği içi kronikleşen sorunlara karşı uzun süredir üç maymunu oynayan Bakanlık, aybaşında 81 il sağlık müdürlüğüne gönderdiği yazıda sağlık kuruluşlarının önünden ve bahçelerinden sokak hayvanlarının çıkarılması talimatı vermiştir. Atıl haliyle bilinen Bakanlık, ne ilginçtir ki bu yazıdan sonra hemen harekete geçmiş ve bize gelen bilgilere göre İzmir başta olmak üzere birçok ilimizde sağlık tesisleri bahçe ve civarındaki sokak hayvanları apar topar toplatılmaya başlamıştır. Bakanlığın “toplumsal fayda” ambalajına sardığı bu kalkışmanın iç yüzünü anlatmak Genel Sağlık İş olarak görevimizdir:

 ·  Resmi yazıda “sağlık kuruluşlarında fiziki önlemlerin hızla tamamlanması” ifadesi kullanılsa da sağlık kuruluşlarının fiziki sorunları bahçesindeki canlar değildir. Yurttaştan alınan onca vergiye, Bakanlığın genel bütçeden aldığı onca ödeneğe rağmen sağlık tesislerimiz fiziki açıdan tel tel dökülmektedir. Yağmur yağdığında tavanı akıtan, elektrik sistemi düzenli olarak sorun çıkaran, sağlık emekçileri için dinlenme ve toplanma alanı bulunmayan, ulaşımı kolaylaştırılmayan onca sağlık tesisi varken, bahçedeki hayvancağızlara “fiziki şartları düzeltmek” adı altında eziyet etmenin akılla da vicdanla da yan yana gelir bir tarafı yoktur.

·  Sağlık tesislerini “daha güvenli” hale getirmenin yolu yıllardır o hastanelerin bahçesinde endişeyle bekleyen hastalara da sağlık emekçilerine de yoldaş olan hayvanları toplamak değil, her geçen gün dozu artan sağlıkta şiddet olgusuna karşı gözle görülür, caydırıcı adımlar atmaktır. Daha bir hafta önce bir vekilinin “gidin hastanedekilerin yakasına yapışın” diye konuşma yaptığı iktidarın görmezden geldiği gerçek, ülkede başıboş insan sorunun olduğudur. Sağlık emekçilerinin can korkusuyla mesaiye başladığı bir hastanenin bahçesindeki canları toplamanın, bu yaraya merhem olmayacağı açıktır.

·  Yaşatmak için kurulan Sağlık Bakanlığı’nın görevi hangi canların yaşamayacağına karar vermek değildir. Genel Sağlık İş olarak altını çiziyoruz ki tarihi boyunca insan, kendisini yaşamın merkezinde görmediği taktirde sıçrama yapabilmiştir. Dünyayı evrenin merkezi değil sonsuz sayıda gezegenden biri olduğunu fark edince kâinatı anlamaya başlamış, kendisini benzersiz görmeyi bırakıp etrafındaki canları incelemeye başladığında doğada her canlının birbirine bir yaşam zinciriyle bağlı olduğunu görmüştür. Çağımızda hayatı kolaylaştıran birçok hastalığın tedavisi de birçok bilimsel buluş da bu medeni bakış açısı sayesinde var olabilmiştir. Şimdi 2025’in Türkiye’sinde onlarca insani yöntem varken ağızlarından köpük saçarak hayvan avına çıkanların ülkeyi götüreceği tek yer yüzlerce yıl öncesidir. Genel Sağlık İş olarak altını çiziyoruz: Sokak hayvanları sorunu, insani ve bilimsel yöntemlerle çözülmelidir. Sokak hayvanlarına “sağlıkta reform” adı altında eziyet edenler kafalarını çevirip sağlık sisteminin asıl ve acil sorunlarına bakmalı ve asli görevlerini yapmalıdır.

Haber Linkleri:

ANKARA MASASI https://www.ankaramasasi.com.tr/haber/2174082/genel-saglik-is-ten-bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1n-sokak-k%C3%B6pekleri-yaz%C4%B1s%C4%B1na-tepki

MEMUR GÜNDEMİ https://www.memurgundemi.com/genel-saglik-is-saglik-bakanligi-sokak-hayvanlarinin-yakasindan-derhal-dusmelidir/