Dünyanın bir çok ülkesinde saygıdeğer, özverili bir meslek olarak bilinen EBELİK; ücreti yüksek sosyal prestiji olan, mesleki tanımı, ilerleme olanakları belirgin, çalışma koşulları düzenlenmiş olarak yürütülmektedir. Varlığı insanlık tarihinin başlangıcı ile bir olan ebelik mesleğinin ülkemizde meslekleşme sürecinde gelindiği nokta ise içler acısıdır.
Bilinen şekliyle başka bir mesleğin yardımcısı anlamı taşıyan yasal düzenlemeler, tüm sağlık meslek mensuplarını olduğu gibi gibi ebeleri de derinden yaralamıştır. Ebelik ve hemşirelik mesleğinin sınırlarının belirsizliği, birbiriyle veya diğer mesleklerle iç içe geçen görevlerin yüklenmesi hem mesleklere hem de ekip anlayışına zarar vermiştir.
Aile Hekimliği Sistemine geçişte, sağlık hizmetlerinin en temel yapı taşı olan EBE ve HEMŞİRELER'in ünvanları yok sayılmıştır. Bir meslek olmayan ''Aile Sağlığı Elemanı'' kavramı türetilmiştir.
Hepimizin çalışma yaşamından bildiği sorunları bir kez daha dile getirecek olursak;
Riskli birimlerden sayılmasına rağmen diğer birimlere ödenen artırımlı nöbet ücretinden doğumhanelerde çalışan ebeler yararlanamamıştır.
Yıllarca işyeri hemşireliği yapmış ebe, bakanlığın keyfi yönetmeliğiyle işyeri hemşireliği sertifikası yenilenmeyerek işten atılmıştır.
Yurdun en ücra köşelerinde karda tipide kapı kapı dolaşarak eğitim vermiş sağlık hizmeti götürmüş ebeler, masa başı düzenlemelerle aile danışmanı olma hakkından yoksun bırakılmıştır.
Tüm bunların üstüne kamu dışından sözleşmeli aile sağlığı elamanı ve vekil ebeler gibi istihdam şekilleri ile iş güvencesi, gelecek güvencesi olmayan sözleşmelere zorlanmıştır. Tayin hakkı olmadığı için başka bir yerde yaşama hakkı da elinden alınmıştır.
Sağlıkta dönüşümle birlikte mesleklerin yok edilme süreci başlamıştır. Bu süreci tersine çevirmek için, meslektaşlarımızın bir an önce meslekte uzmanlaşma sürecine omuz vermeleri ve mesleğimize sahip çıkmaları gerekmektedir.
Ebelik mesleğinin sorunlarına çözüm olacak yasal düzenlemeler, mesleki özerklik, eğitim, örgütlenme, bilimsel araştırmalara katkı sağlama gibi başlıklarda hızla çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışma gruplarının içinde sahada çalışan ebeler mutlaka yer almalıdır.
Genel Sağlık-İş olarak; vekil ebeler ve kamu dışından istihdam edilen sözleşmeli ‘’aile sağlığı elemanlarına" memur kadrosu verilmesi, riskli birim sayılan tüm birimlere artırımlı nöbet ücreti ödenmesi, yıpranma payı hakkı ve tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıması hakkında taleplerimizi içeren kanun teklifleri CHP Manisa Milletvekili Sayın Dr. Tur Yıldız Biçer tarafından TBMM'ne sunulmuş, birlikte bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulmuştur.
Sendikamız Genel Sağlık-İş; meclise sunulan kanun tekliflerinin sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışanları ayrıştırmayan, komisyonlarla oyalama oyunlarına fırsat vermeyen düzenlemeler olarak görmektedir. Bu süreçte meslektaşlarımıza ve sağlık emekçilerine düşen görev, sorunlarına sahip çıkan Sendikamızın çalışmalarına destek vermeleridir.
Bizler, sağlıklı bir yaşamın EBELERLE başladığına inanıyoruz. Ebelik mesleği adına kutlanası günleri birlikte yaratmak ve yaşamak dileğiyle,
Tüm meslektaşlarımızın 5 Mayıs Dünya Ebeler Gününü Kutlarız.
Ebe Zekiye BACAKSIZ
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı