Devrim Şehidi Öğretmen Kubilay’ı Saygıyla Anıyoruz
23 Aralık 1930’da Menemen’de gerici bir grubun başlattığı Cumhuriyet’e başkaldırı niteliğindeki gerici eylemde öğretmen asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay şehit edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak uğruna canlarını feda etmekten çekinmeyen Kubilay ve onun yardımına koşan bekçiler Hasan ve Şevki sayesinde yobaz zihniyetin bu girişimi amacına ulaşamamıştır.
Cumhuriyet düşmanlarına karşı onurlu bir direniş göstererek canını feda eden Kubilay, “Devrim şehidi” kimliğiyle simgeleşmiştir. Şeriat yanlılarına karşı Cumhuriyet’in korunması ve yaşatılması konusunda Ulusumuzun kararlığını gösteren bu olay, Cumhuriyet’e olan inanç ve bağlılığı daha da kuvvetlendirmiştir.
Demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti’ni içine sindiremeyen gerici zihniyet, tarihin pek çok döneminde olduğu gibi bugün de tehdit oluşturmaya devam etmektedir. 6 yaşında çocuğa istismar olayının arkasındaki karanlık ve çağdışı zihniyeti, aklın ve bilimin ışığında yok etmek hepimizin Cumhuriyet’e karşı borcudur.
İçi boş hayaller peşine düşen gerici zihniyete karşı her zaman uyanık ve dikkatli olunması gerekliliğinin bilincinde olan Genel Sağlık-İş; Atatürk’ün bizlere emanet ettiği laik ve demokratik Cumhuriyet’i savunmaya aynı cesaret ve kararlılıkla devam edecektir.
1934 yılında Menemen'de devrim şehidi Kubilay ve iki bekçi adına anıt dikilen anıtın üzerinde şöyle yazar: “İnandılar, dövüştüler, öldüler. Bıraktıkları emanetin bekçisiyiz.”
Bu duygu ve düşüncelerle devrim şehidimiz Öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı, şehit edilişinin 92. yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.
Derya Uğur
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı