SOSYAL HİZMET MESLEĞİ YOK EDİLİYOR!
Sosyal Hizmet Merkezleri Yönetmeliği 09.02.2013 tarih ve 28554 sayılı yazı ile Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Yönetmeliğin çıkış amacı olarak madde 1-(1) de; sosyal hizmet müdahalesinin ve takibinin gerçekleştirilmesi, çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı bireylere ve ailelerine koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici, rehberlik ve danışmanlık odaklı sosyal hizmetlerin, hizmete erişim kolaylığı esasıyla bir arada ve gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler ile işbirliği içinde sunulduğu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı sosyal hizmet merkezlerinin, kuruluş ve işleyişine, yürütecekleri hizmetlere ilişkin usul ve esaslar ile merkezde çalışan personelin görev, yetki ve sorumluluklarını belirlemektir.
Burada bahsi geçen "sosyal hizmet müdahalesi" ancak ve ancak sosyal hizmet lisans eğitimini tamamlamış olan "sosyal hizmet uzmanı" ünvanına sahip "sosyal çalışmacı" kadrosunda istihdam edilen profesyoneller tarafından uygulanabilir mesleki terapötik bir süreçtir. Aynı yönetmeliğin madde 4-(1)-i bendinde belirtilen "sosyal çalışma görevlisi" adı altında psikolojik danışmanlık ve rehberlik, psikoloji, sosyoloji, çocuk gelişimi, öğretmenlik, aile ve tüketici bilimleri ve sosyal hizmet alanlarında eğitim veren kurumlardan mezun meslek mensuplarını kast edilerek sosyal hizmet uzmanları yok sayılmaya çalışılmaktadır. Madde 18-(1)'de "sosyal çalışma görevlisi’nin görevleri adı altında; sosyal hizmet mesleğinin müdahale süreçlerine atıfta bulunularak bu mesleğin yegane uygulayıcısı "sosyal hizmet uzmanı"nın profesyonel olarak yapacağı uygulamaları basite indirgeyerek "lisans eğitimini tamamlayan ve bir bilim dalının bütün enstrümanları ile donatılmış profesyonel meslek erbabının yapabileceği mesleki uygulamaları o eğitimi almamış her hangi bir meslek elemanı da yapabilir" anlayışı ile sosyal hizmet müdahalesine ihtiyaç duyan aile içi şiddet, cinsel ihmal ve istismara maruz kalmış korunmaya muhtaç kadın ve çocuklar, yaşlılar, özürlüler gibi geniş bir yelpazedeki mağdur vatandaşların "yüksek yararı" anlayışına ters bir uygulama olmaktadır. Bununla birlikte sosyal hizmet alanında çalışan diğer disiplinlerin profesyonel uygulayıcılarına haksızlık yapılmakta ve ehil olmadıkları başka bir mesleğin işini yapmakla yükümlü ve sorumlu kılınmaktadır. Kendisine başvuran hastası için iyileştirici niteliği ve yasal olarak sorumluluğu olan "reçete" yi nasıl sadece bir hekim yazabiliyorsa, müracaatçısının yüksek yararını ve meslek etiğini göz önünde bulundurarak sosyal hizmet mesleki müdahalesini içeren "sosyal inceleme raporu" da sadece ve sadece sosyal hizmet lisans eğitimi diplomasına sahip "sosyal hizmet uzmanı"nın sorumluluğundadır. Bu yönetmelikte "sosyal çalışma"nın tanımının yapılmaması yönetmeliği hukuki açıdan eksik bir konuma sokmuştur. Aynı yönetmeliğin ortak görevler başlığı altında madde 27-(1)-h bendinde belirtilen müdür tarafından "belirtilen diğer iş ve işlemleri yapmak" ibaresi idare tarafından profesyonel meslek erbabına meslek dışı işleri yapmaya zorlamaya ve her türlü istismara açık bir ifadedir. Halka seslenirken "bürokratik işlemlerin çalışmaları aksattığından" dem vuran yasa yapıcı erk sahipleri bu yönetmeliğin madde 8 ile oluşturulan ve madde 9 ile görev tanımı yapılan "sosyal hizmet komisyonu" ile vatandaşın sosyal hizmet müdahalesine ulaşmasını güçleştirecek niteliktedir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bürokratları tarafından her fırsatta "sosyal hizmet uzmanı"na ihtiyacı olduğu dile getirilirken başta İzmir olmak üzere bir çok ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde sosyal hizmet uzmanları taşeron firmalar aracılığıyla iş bulmaya zorlanmakta ve yeterli sayıda "sosyal çalışmacı" kadrosu açılmamaktadır. r r Var olan kadrolar ise bilinçli bir şekilde bu yönetmelik ve benzer kanun hükmünde kararnameler ile yok sayılmakta ve değersizleştirilmeye çalışılmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yasama yetkisine sahip bürokratların yapılan yanlışı görmesi ve tek bir vatandaşın dahi zarar görmesine müsaade etmeden bu yönetmeliği değiştirmesi gerekmektedir. Mesleğine ve onuruna sahip çıkan sosyal hizmet uzmanları, sosyal hizmet akademisyenleri ve sosyal hizmet öğrencilerinin 25 Şubat 2013 Saat :14.00 'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı önünde yapacağı basın açıklamasını destekliyoruz. Basına ve kamuoyuna önemle duyuruyoruz.
Genel Merkez Yönetimi