Çorum’da Aile Hekimliği Biriminde görev yapmakta olan Genel Sağlık-İş üyesi aile hekimine, Şubat 2021 performans değerlendirmesinde kendisine kayıtlı kadının gebeliğini tespit etmediği/edemediği gerekçesiyle hakkında performans cezası uygulanmış ve maaşından kesinti yapılmıştır.
Bu kesinti işlemine karşı Çorum İli Aile Hekimliği Performans İtirazları Değerlendirme Komisyonu nezdinde itirazda bulunulmuş ve İtiraz dilekçesinde performansa gerekçe olan gebenin, gebeliğinin tespitine ve aile hekimine neden kayıt yaptırmadığına ve aile hekimi neden bilgilendirmediğine ilişkin tutanak örneği de eklenmiştir. Ancak bu itiraz Komisyonca reddedilmiştir.
Gebeliğin tespit edilememesinde üyemizin herhangi bir hata ve kusuru olmadığından hakkında performans cezası uygulanmaması gerekirken, performans cezası uygulanması ve itirazın reddedilmesi açıkça hukuka ve yasaya aykırı olduğu için üyemize hukuki destek verilmiş ve Sendikamız Genel Sağlık-İş tarafından Çorum İdare Mahkemesinde iptal davası açılmıştır.
Yapılan yargılama sonucunda Mahkemece:
“…Bu durumda, F.D. adlı gebenin davacının çalıştığı Aile Sağlığı Merkezine gebelik konusunda müracaat etmediği ve herhangi bir bildirimde bulunmadığı, kendi beyanıyla da bilerek gebeliğini aile hekimliğine bildirmediğini beyan ettiği, ayrıca anılan şahsın davacının görev yaptığı Aile Sağlığı Merkezi'ne kesin kayıt için geldiği 12.11.2020 tarihinde 15-49 yaş kadın izlenim evrakını nikah dairesine yetişmesi gerektiğini söyleyerek doldurtmadığı gibi sonrasındaki süreçte de Covid-19 salgını dolayısıyla bilerek aile hekimliğine başvurmadığı, davacı tarafından F.D. adlı şahıs açısından 6 ayda bir yapılması gereken 15-49 yaş kadın izlem süresinin, şahsın kesin kayıt yaptırdığı 12.11.2020 tarihi ile gebeliğini bildirdiği 03.03.2021 tarihi arasındaki süre esas alındığından henüz dolmamış olduğu göz önünde bulundurulduğunda, dava konusu olayda davacının 2021 Yılı Şubat ayı performans notunun %80 olarak belirlenmesine bağlı olarak maaşından 1.043,40-TL kesinti yapılması sonucunu doğuracak bir kusuru bulunmadığı kanaatine varıldığından, dava konusu işlemde ve bu işlem nedeniyle yapılan maaş kesintisinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Diğer yandan; 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 125'inci maddesinin son fıkrasında yer verilen, "İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür." hükmü uyarınca, yukarıda açıklanan gerekçelerle hukuka aykırı bulunan dava konusu işlem nedeniyle davacının yoksun kaldığı parasal haklarının hak ediş tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalı idarece ödenmesi gerekmektedir.” gerekçesiyle işlemin iptaline ve yapılan kesintinin yasal faizi ile ödenmesine karar verilmiştir.
Kararı değerlendiren Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur “Her zaman üyelerinin yanında olan ve destek veren Genel Sağlık-İş olarak açtığımız bu dava ile üyemizin haksız ve hukuksuz cezası iptal edilmiştir. Bu kararı üyemizin haklı, makul ve kabul edilebilir mazeretlerini dinlemeyen idarenin de iyi okuması gerekir. Covid-19 nedeniyle ASM.’ye gelmeyen/gelemeyen/ gelmek istemeyen gebenin takibinin yapılmadığı iddiasının anormal günler nedeniyle kabul edilmesi gerekirken bu kararın Müdürlükten değil de Mahkemeden gelmesi üzücüdür. Ancak bundan daha önemli olan bir konu vardır ki o da hukuksuzlukla mücadelededir. Her zaman dediğimiz gibi hukuksuzluğun karşısında mücadelemize devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın, hukuksuzluğa dur dememek hukuksuzluğun yerleşmesine ve kanıksanmasına neden olur. Biz bunun alışılmasına izin vermeyeceğiz. Bugün hukuksuzluğa seyirci kalanlar, yarın kendileri mağdur olduklarında mücadele için gidecek kurum ve örgüt aradıklarında elleri boş kalacaktır. Gelin, hukuksuzlukla mücadelede öncü emek örgütünüz olan Genel Sağlık-İş çatısı altında birleşelim.” dedi.