Ü
Y
E
L
İ
K

Çorum İl Temsilciliğimizden, Sağlıkta Dönüşüm Konferansı

Çorum İl Temsilciliğimizden, Sağlıkta Dönüşüm Konferansı Çorum İl Temsilciliğimizden, Sağlıkta Dönüşüm Konferansı
  “SAĞLIK, ULUSLARARASI TEKELLERİN ELİNE GEÇİYOR”

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” ve “Tam Gün Yasası” ile birlikte sağlık sektörünün çok uluslu şirketlerin etki alanına sokularak uluslararası bir pazar haline getirilmeye çalışıldığını belirtti.

Genel Sağlık İş Sendikamızın Çorum İl Temsilciliği tarafından düzenlenen “Sağlıkta Dönüşüm” konulu konferans veren Prof. Dr. Recep Akdur, hükümetin sağlıkta dönüşüm projesi ile asıl hedefinin sağlık sektörünü çok uluslu şirketlerin etki alanına sokarak, uluslararası bir pazar haline getirmek olduğunu söyledi. Akdur, “Bir yandan her türlü sağlık iş ve işlemleri uluslararası konsorsiyumların kurduğu sağlık kentlerine kaydırılırken öte yandan da sağlık harcamalarını olabildiğince artırmak suretiyle, ulusal gelirden olabilecek en büyük payı uluslararası sağlık tekellerine aktarmaktır” dedi.

 “ÜÇ ALANA MÜDALE EDİLDİ”

Bir ülkedeki sağlık sektörünü dönüştürmek için, üç alana müdahale eden kanunlar çıkarıldığını kaydeden Akdur şöyle devam etti: “Bunlardan biri; sağlık hizmetlerinin örgütlenme biçimi ve hizmet sunumu, ikincisi sağlık insan gücü ve üçüncüsü de sağlık finansmanı alanıdır. Hükümet ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ kapsamında bu alanları dönüştürecek yasalar çıkarmış ya da çıkaracaktır. Örneğin birinci alana yani sağlık örgütüne yönelik olarak başlıca; Aile Hekimliğine ilişkin yasalar, Kamu Hastaneleri Birliğine ilişkin yasalar, Sağlık Kentlerine ilişkin yasalar, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna ilişkin yasalar çıkarıldı ya da çıkarılacak. İkinci alana yani sağlık personeline yönelik olarak, sağlık personelinin sözleşmeli çalıştırılmasına ilişkin yasalar, Tam Gün, yabancı hekimlerin çalıştırılmasına ilişkin yasalar. Üçüncü yani sağlık finansmanına yönelik olarak ise, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın yok edilerek yerine Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmasına ilişkin yasalar ve uzantılarından söz edilebilir. Dönüşüm süreci iki etaptan oluşuyor. Birinci etap 2003-2009 yılları arasında cereyan etti, 2009 yılının ortasından sonra ise ikinci etap başladı. Hükümet, sağlıkta dönüşüm projesine halkın ve sağlık çalışanlarının muhalefetini engellemek onun da ötesinde onların desteğini alabilmek için birinci etapta popülist bir politika izledi. Bir yandan sağlık hizmetlerinde özel sektörün teşvik edileceği söylemleri yayılırken öte yandan da eczane, muayenehane, sağlık merkezi ve hastane gibi küçük sağlık işletmelerini destekleyen bir uygulama ve görüntü sergilendi. Sigortalıların ilaçlarını mahalle eczanelerinden alabilmesi, hastaların istediği yerde muayene olabilmesi (sevkin yok edilmesi) sözleşme imzalayan hekimlere yüksek ücret ödenmesi, döner sermayelerden hekimlere tatminkar paralar (performans) verilmesi gibi uygulamalar bunların örnekleridir. Bu uygulamalar kitlelerin kandırılmasında çok başarılı oldu, eczane sahibi eczacılar, muayenehane, sağlık merkez, küçük hastanesi ve benzeri sahibi hekimler ve halk bu uygulamalara büyük destek verdi.”

 “SAĞLIK ÇALIŞANLARINI ÇETİN GÜNLER BEKLİYOR”

Söz konusu uygulamalarla kitlelerin kandırılabildiğini ancak bu uygulamaların sağlıkta dönüşümün temel hedefleri açısından da iki olumsuz sonuç ortaya çıkardığını vurgulayan Akdur, bunlardan birisinin sağlık harcamalarının ve bu arada da kamudan sağlığa aktarılan paranın tavan yapması diğerinin de, küçük işletmeciliğin yaygınlaşması olduğunu söyledi. Bu sonuçların sağlıkta dönüşümün temel amacı olan; sağlık harcamalarının doğrudan halkın sırtına nnyüklenmesi ve hizmetlerin tekelleşerek sağlık kentlerinde yoğunlaşması hedefleri ile çeliştiğini kaydeden Akdur “İşte bu nedenle de 2009 yılının ortasından itibaren sağlıkta dönüşümün cicim aylarına son verildi ve saldırgan dönemin tetiğine basıldı. Takke düştü kel göründü. Bundan sonra sağlıkçıları ve halkı çok çetin ve çekişmeli günler bekliyor” dedi.

 Sayın Hocamız Prof.Dr.Recep Akdur'a, İl Temsilcilerimiz:Uz.Dr.Erol Uysal, Ertuğrul Kazak,Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Çorum Şube Başkanı Merter Kocatüfek ve Sağlık çalışanlarına katkı ve katılımlarından dolayı tebrik ve teşekkür ederiz.''Birlikte olursak Başarırız'' diyoruz.