CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman GÜLER, Üniversite Hastanesindeki Hemşire Açığı ve Sorunlarıyla İlgili Soru Önergesi Verdi.
SAYIN ALİ GÜL
GENEL SAĞLIK-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI
Kamu üniversitelerindeki hemşire açığı, sözleşmeli personel uygulaması, sağlıkta taşeronlaşma ve hemşirelerin ağır iş yoğunluğu gibi sorunları dile getirdiğim yazılı soru önergesini Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na yöneltilmek üzere TBMM Başkanlığına verdim.
Hemşirelerimizin ve tüm sağlık emekçilerinin sorunlarını gündeme getirmeye, hak ve hukuklarını savunmaya ve takip etmeye bütün gayretimle devam edeceğim. Sizlerden gelecek öneri ve görüşlerin benim bu alanda yürüttüğüm çalışmalarda bana büyük bir güç vereceğini bilmenizi isterim. Konunun sorunun örgütlü tarafları ile eşgüdümlü yapılacak çalışmaların sonuç alacağı inancı ile sendika üyelerinizi sevgi ve saygılarımla selamlar, iyi bayramlar dilerim.
Saygılarımla.
Birgül AYMAN GÜLER
İzmir Milletvekili
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Mehmet MÜEZZİNOĞLU tarafından yazılı olarak yanıtlamasını bilgilerinize sunarım.
Saygılarımla.
Birgül AYMAN GÜLER
İzmir Milletvekili
Türkiye’nin en eski üniversitelerine sahip olan, başta Ege Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin hemen her yerinde gelen hastalara hizmet veren İzmir’de ,kamu üniversitesi hastanelerinde hemşire sıkıntısı yaşanmaktadır.
Üniversite hastanelerindeki hemşire açığı nedeniyle acil ve poliklinik servisleri hizmet vermemekte, hastalar izmir’den başka illere – hastanelere taşınmak zorunda kalmaktadır. Üniversite hastanelerine verilmeyen hemşire kadroları en temel servislerin kapatılmasına, sağlık hizmetinin verilmemesine neden olmaktadır.
Üniversite hastanelerinde 4B –sözleşmeli statüsünde çalıştırılan hemşirelerin eş durumu mazereti ve görev yeri değişikliği gibi haklarının bulunmaması, ağır çalışma koşulları ve düşük ücretler hemşireleri görevi bırakmaya zorlamaktadır. Yine taşeron firma üzerinden alınan,çalıştırılan hemşireler sağlık sektörünün kanayan yarası olmaya devam etmektedir. Ayrıca kamu üniversitesi hastanelerinde çalışan personel ücretlerinin genel bütçeden karşılanmaması üniversitelerin gerekli ve yeterli bilimsel çalışma yapmasına da engel olmaktadır. Konun temel kamu sağlığı olması – sorunların artarak sürmesi sıkıntılara çözüm bulunmasını ve konuya açıklık getirilmesini zorunlu kılmaktadır.
Bu bağlamda;
1. Ülkemizde kaç tane üniversite hastanesi bulunmaktadır? Bunların kaçı kamu üniversitelerine kaçı özel üniversitelere bağlıdır?
2. Kamu üniversite hastanelerinde kaç hemşire çalışmaktadır? Bunlar hangi tip kadro ile çalışmaktadır.
3. İzmir’de kamu üniversitesi hastanelerinde çalıştırılan hemşire sayısı ne kadardır? Bunların kadro statüsü nedir?
4. İzmir’de son bir yılda kamu üniversitesi hastanelerinden başka illere-hastanelere taşınan hasta sayısı ne kadardır? İzmir’den gönderilme nedenleri nedir?
5. Son beş yılda kamu üniversitesi hastanelerinde ayrılan hemşire sayısı ne kadardır? Bunların statüleri ve ayrılma gerekçeleri nedir?
6. Son beş yılda kamu üniversitesi hastanelerine verilen hemşire kadrosu sayısı ne kadardır.?
7. Kamu üniversitesi hastanelerinde taşeron firma üzerinden alınan-istihdam edilen hemşire sayısı ne kadardır?
8. Kamu Üniversitesi hastanelerinde hemşire-personel sıkıntısı nedeniyle son bir yılda kapatılan servis sayısı kaçtır.
9. Ülkemizde bir hemşireye kaç hasta düşmektedir? Dünyada genel kabul gören ortalama hasta hemşire oranı kaçtır?