Cephede Silahsız Asker Olamayacağı Gibi, Salgında da Koruyucu Ekipmansız Sağlık Personeli Olamaz
Coronavirüs pandemisine karşı sağlık çalışanlarının zarar görmemesi için alınan önlemler konusunda ciddi kaygılarımız bulunmaktadır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirilen Coronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı'nın ardından, 19 maddelik bir paket açıklamıştır. Ancak paketin içinde sağlık ve sağlık çalışanları ile ilgili hiçbir maddenin olmaması oldukça esef vericidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları coronavirüs ile mücadelenin baş kahramanları sağlık çalışanlarını hayal kırıklığına uğramıştır. Ülkemizde döner sermaye performans sistemi nedeniyle ekonomik olarak da sefalete sürüklenen sağlık personelinin koşullarını iyileştirici herhangi bir madde yer almamıştır. Zira Çin bu süreçte sağlık personeli ücretlerine yüzde 50 artış yaparken, Fransa iki gün önce sağlık çalışanlarının ücretlerinden beslenmelerine kadar ihtiyaçlarını karşılayacak bir destek paketi açıklamıştır.
Coronavirüs pandemisi ile mücadele koşullarında sağlık çalışanları bırakınız destek paketini, ne yazık ki can derdine düşmüştür. Enfekte kişilerle temas açısından en büyük risk grubunda olan sağlık çalışanları, koruyucu ekipman ve tıbbi malzeme konusunda ciddi sorunlar yaşamaktadır.
Ülkenin dört bir yanından sağlık çalışanları, çalıştıkları sağlık kuruluşlarında yeterli koruyucu ekipman ve tıbbi malzemenin bulunmadığı konusunda sıkıntılar yaşandığını ifade etmektedir. “Cephede silahsız asker olamayacağı gibi, salgında da koruyucu ekipmansız sağlık personeli olamaz”… Sağlık çalışanlarının coronavirüs ile korunmasız mücadele etmesini beklemek akıl ve bilim dışıdır. Coronavirüs pandemisi ile savaşta en ön cephede bulunan sağlık çalışanlarına yeterli koruyucu tıbbi malzemenin sağlanmaması hem sağlık personelinin kişisel sağlığını hem de toplum sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir.
Aile Sağlığı merkezi çalışanları, bırakın tıbbi maske ve önlüğü, kendilerine sadece birer basit maske verildiği konusunda sıkıntılarını dile getirmektedirler. Tek seferlik kullanıma uygun olan bir maske ile korunmaya çalışan Aile sağlığı çalışanlarının hizmet verdiği Aile Sağlığı Merkezlerinin de dezenfeksiyon işlemleri eksik kalmaktadır. Aile Sağlığı Merkezlerinin dezenfeksiyon ve ilaçlama işlemlerinin düzenli bir şekilde yapılması büyük önem arz etmektedir. Bir an önce Aile Sağlığı Merkezlerinin koruyucu tıbbi malzeme ve ekipman stokları da yeterli hale getirmelidir.
Yorgunluk ve uykusuzluğun bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkisi düşünüldüğünde personel yetersizliği nedeni ile uzun ve kesintisiz çalışma saatlerine maruz kalan sağlık çalışanlarının bağışıklık sisteminin korunabilmesi için dinlendirilmesi ve beslenmesi de büyük önem taşımaktadır. Personel açığının giderilerek, yoğunluğun fazla olduğu birimlere yönelik personel planlamasının ivedilikle yapılması gerekmektedir. Vatandaşa gecesini gündüzüne katarak kesintisiz sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının çalışma koşulları bir an önce iyileştirilmelidir.
Coronavirüs pandemisine karşı komşu ülke İran’a bile tıbbi malzeme yardımında bulunan siyasi iktidarın, kendi ülkesinin sağlık çalışanlarını koruyucu tıbbi malzemesiz bırakması kabul edilemez.
Genel Sağlık-İş olarak Siyasi iktidardan, sağlık çalışanlarının zarar görmemesi için sağlık kurum ve kuruluşlarında gerekli koruyucu tıbbi malzemelerin sağlamasını ve koruyucu tüm önlemlerin bir an önce alınmasını tekrar talep ediyoruz.
Zekiye Bacaksız
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı