Ü
Y
E
L
İ
K

Aşçıların Kadrolarının Teknik Hizmetler Sınıfına Alınması İçin Yasa Teklifimizi T.B.M.M. ne Sunduk

Aşçıların Kadrolarının Teknik Hizmetler Sınıfına Alınması İçin Yasa Teklifimizi T.B.M.M. ne Sunduk Aşçıların Kadrolarının Teknik Hizmetler Sınıfına Alınması İçin Yasa Teklifimizi T.B.M.M. ne Sunduk

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA

                                                           ANKARA

Sendikamız üyesi olup, fiilen aşçılık yapan üyelerimizin kadrosu halen yardımcı hizmetler sınıfındadır. Bu üyelerimizin faaliyet alanları 657 sayılı yasanın 36. Maddesindeki yardımcı hizmetler değil, teknik hizmetler sınıfında olması gerektiği kanaatindeyiz. Bu konuyla ilgili üyelerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi maksadıyla Sendikamızca yapılan kanun değişikliği teklifi raporu yazımız ekinde sunulmuştur.

Sendikamız üyesi aşçıların kadrolarının teknik hizmetler sınıfına alınması için gerekli girişimlerin Bakanlığınızca yapılmasını takdirlerinize arz ederiz.

Saygılarımızla.

Dr. F. Ali Gül

Genel Sağlık-İş Sendikası

Genel Başkanı

GEREKÇE

Kamuda çalışan aşçılar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre yardımcı hizmetler kadrosunda çalışmaktadır. Devlet Memurları Kanunu’nun 36. Maddesi’nde “Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar.” hükmüne yer verilerek yardımcı hizmetler sınıfının hangi alanları kapsadığı belirtilmiştir.

Görüldüğü üzere, yardımcı hizmetler sınıfı dahilindeki alanlar üst düzey eğitim veya belirli klasmandaki okullardan mezun olma gibi şartlar aramamaktadır.Fakat, kamuda çalışan aşçılar herhangi bir yerde çalışacakları zaman kendilerinden yeterlilik istenmekte ve Anadolu Turizm Meslek Lisesi veya Yüksek Okul mezunu olma gibi şartlar aranmaktadır.

Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı ve mesleki yeterlilik kurallarını çizen Mesleki Yeterlilik Kurumu, aşçıları seviye 4 olarak belirlemiştir. Mesleki seviye kitrelerine göre; seviye 4 şu şekilde açıklanmıştır: “Geniş ölçüde karmaşık (kompleks), teknik veya profesyonel meslekleri kapsar. Bu düzeyde çalışan kişiler, geniş çaplı teknik operasyonları gerçekleştirmek, önemli bir düzeyde bireysel sorumluluğa sahip olarak, kaynakların kullanılması (tahsis edilmesi) ve iş sürecindeki diğer çalışanların işlerinden sorumlu olmak gibi işleri yapabilirler. Bu düzeydeki aktiviteler, öncelikle denetlemeyi ve mesleğe ait farklı işleri yapan çalışanların/ çalışan gruplarının aktivitelerini koordine etmeyi kapsar. Bu düzeydeki beceriler, denetçilerin/nezaretçilerin sıklıkla kendisinden daha alt seviyelerde çalışanlara işi göstermeleri gerektiğinden, özellikle iş sürecindeki ilgili alanlarda materyallerin, araçların ve makinelerin pratik kullanımını kapsar.” Bu açıklamanın ardından aşçıların ne kadar bilgi ve beceri gerektiren bir meslek icra ettiği anlaşılacaktır.

Bu denli bilgi birikimi ve beceri gerektiren bir meslek 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu dahilinde yardımcı hizmetler sınıfında değil, teknik hizmetler sınıfında yer almalıdır. Teknik hizmetler sınıfına hangi alanların dahil olduğu da DMK 36. maddede gösterilmiştir: “Bu Kanunun kapsamına giren kurumlarda meslekleriyle ilgili görevleri fiilen ifa eden ve meri hükümlere göre yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (Hareket araştırmacısı), matematiksel iktisatçı, ekonomici ve benzeri ile teknik öğretmen okullarından mezun olup da, öğretmenlik mesleği dışında teknik hizmetlerde çalışanlar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek Bölge Plancısı, 3437 ve 09/05/1969 tarih 1177 sayılı Kanunlara göre tütün eksperi yetiştirilenler ile müskirat ve çay eksperleri, fen memuru, yüksek tekniker, tekniker teknisyen ve emsali teknik unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüş bulunanlar, Teknik Hizmetler sınıfını teşkil eder.” Hükümden de anlaşılacağı üzere, teknik hizmetler sınıfına dahil olan alanların yeterli derecede bilgi birikimi ve beceri gerektiren alanlar olduğu açıktır.

Aşçılık mesleğinin de yeterli derecede bir bilgi birikimi ve beceriyi gerektirdiği açık ve net olup, son yıllarda birçok üniversite aşçılık bölümünü eğitim alanları içerisine dahil etmiştir. Bu verileri bir tabloda göstermek gerekirse;

Üniversite Adı Yüksekokul Programın Adı
İstanbul Gelişim Üni. İstanbul Gel. MYO Aşçılık
Anadolu Üni. Eskişehir MYO Aşçılık
Okan Üni. Meslek YO Aşçılık
Doğu Akdeniz Turizm ve Otel MYO Aşçılık
Aksaray Üni. Güzelyurt MYO Aşçılık
Beykent Üni. Meslek YO Aşçılık
Adnan Men. Üni. Söke MYO Aşçılık
Haliç Üni. Meslek YO Aşçılık
İstanbul Arel Üni. Meslek YO Aşçılık
Adnan Men. Üni. Didim MYO Aşçılık
Muğla Sıtkı Koçman İçmeler TMYO Aşçılık
Plato MYO Plato MYO Aşçılık (Uzaktan Egitim) (Izmir)
Dicle Üni. Diyarbakır Sos. BMYO Aşçılık
Muğla Sıtkı Koçman Datça KYMYO Aşçılık
Amasya Üni Amasya Sos. BMYO Aşçılık
Akdeniz Üni. Manavgat MYO Aşçılık
Uludağ Üni. Harmancık MYO Aşçılık
Plato MYO Plato MYO (İstanbul) Aşçılık
Muğla Sıtkı Koçman Milas SKMYO Aşçılık
Süleyman Demirel Isparta MYO Aşçılık n
Nişantaşı Üni. Nişantaşı MYO Aşçılık
İstanbul Kavram Kavram MYO Aşçılık
Avrupa MYO Avrupa MYO Aşçılık
Muğla Sıtkı Koçman Ortaca MYO Aşçılık
Yalova Üni. Yalova MYO Aşçılık
Afyon Kocatepe Afyon MYO Aşçılık
Abant İzzet Baysal Mengen MYO Aşçılık
Plato MYO Plato MYO Aşçılık (Uzaktan Egitim) (Trabzon)
Nevşehir Üni. Ürgüp SETMYO Aşçılık
Plato MYO Plato MYO Aşçılık (Uzaktan Egitim) (Antalya)
Erzincan Üni. Turizm ve Otel. MYO Aşçılık
Plato MYO Plato MYO Aşçılık (Uzaktan Egitim) (Diyarbakir)
Pamukkale Üni. Tavas MYO Aşçılık
Plato MYO Plato MYO Aşçılık (Uzaktan Egitim) (Bursa)
Muğla Sıtkı Koçman Muğla MYO Aşçılık
Adıyaman Üni. Meslek YO Aşçılık
Süleyman Demirel Eğirdir MYO Aşçılık
Kapadokya MYO Kapadokya MYO Aşçılık
Gaziantep Üni. Turizm ve Otel. MYO Aşçılık
Bülent Ecevit Üni. Devrek MYO Aşçılık
Harran Üni. Şanlıurfa SBMYO Aşçılık
Süleyman Demirel Yalvaç MYO Aşçılık

Görüldüğü üzere aşçılık eğitim programını kendi eğitim programı dahiline alan üniversite sayısı bir hayli fazladır ve gün geçtikçe bu sayı artmaktadır. Bu bağlamda aşçılık mesleğinin bilgi, beceri ve eğitim gerektiren bir meslek olması nedeniyle kamuda çalışan aşçıların sınıflandırma anlamında yardımcı hizmetler sınıfından çıkarılarak, teknik hizmetler sınıfına dahil edilmesi gerekmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- 14/07/1965 tarih ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. maddesinin 1. fıkrasının II. bendinde yapılacak bir değişiklikle belirli derecede bir eğitim, bilgi ve beceri gerektiren aşçılık mesleğini kamuda icra eden aşçıların yardımcı hizmet sınıfından çıkarılarak, bilgi,eğitim ve beceri gerektiren alanları muhtevasında barındıran teknik hizmetler sınıfına dahil edilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/07/1965 tarih ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 ncı maddesinin 1. fıkrasının II. bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“Bu Kanunun kapsamına giren kurumlarda meslekleriyle ilgili görevleri fiilen ifa eden ve meri hükümlere göre yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (Hareket araştırmacısı), matematiksel iktisatçı, ekonomici, aşçı ve benzeri ile teknik öğretmen okullarından mezun olup da, öğretmenlik mesleği dışında teknik hizmetlerde çalışanlar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek Bölge Plancısı, 3437 ve 09/05/1969 tarih 1177 sayılı Kanunlara göre tütün eksperi yetiştirilenler ile müskirat ve çay eksperleri, fen memuru, yüksek tekniker, tekniker teknisyen ve emsali teknik unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüş bulunanlar, Teknik Hizmetler sınıfını teşkil eder.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.