Ü
Y
E
L
İ
K

ARTIK YETER! HASTANELER OLAY YERİNE DÖNÜŞTÜ

ARTIK YETER! HASTANELER OLAY YERİNE DÖNÜŞTÜ ARTIK YETER! HASTANELER OLAY YERİNE DÖNÜŞTÜ

İktidarın ve onun eksenindeki Sağlık Bakanlığı’nın ısrarla görmezden geldiği sağlıkta şiddet olaylarına ne yazık ki bir yenisi daha eklenmiştir.

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bugün öğle saatlerine yakın olay yerine dönmüş, kana bulanmıştır.

Beyin Cerrahisi Servisi'nde görevli Dr. Burak Yürük, henüz belirlenemeyen bir nedenle bir hasta tarafından başından ve vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklanmış ve ölümle burun buruna gelmiştir.

Hastanenin güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirilen saldırgan, ihbar sonucu hastaneye gelen polislerce gözaltına alınmıştır. Saldırıda ağır yaralanan Beyin Cerrahi Uzm. Op. Dr. Burak Yürük ise hastanenin acil servisinde tedavi altına alınmıştır ve ne mutlu ki hayati risk taşımadığı bilgisi verilmiştir.

Ancak doktor arkadaşımızın durumuna dair gelen bu iyi haber, biriken öfkemizi dindirmeye yetmemektedir. İki yıl önce Niğde tarihinde ilk kez ileri tetkik ve uygulama gerektiren köşe tümörü ameliyatı başarıyla gerçekleştiren doktorumuzun şu an canıyla uğraşması en hafif tabirle vahşettir.

Artık yeter! Sağlıkta şiddet olayları günden güne artmakta, sağlık emekçileri işyerlerine can korkusuyla gider hale gelmektedir. Savaşlarda bile dokunulmayan, dünyanın en güvenli yeri olması gereken hastaneler günden güne olay yerine dönüşmektedir.

Sağlıkta şiddete karşı her zaman mücadele eden Genel Sağlık-İş olarak bir kez daha kamuoyu önünde yetkililere sesleniyoruz:

·        Sağlıkta şiddet politiktir. Çünkü iktidarın sağlık emekçisinin haklarını ve güvenliğini görmezden gelme politikaları, kendi tabanına dolaylı bir şiddet mesajı vermektedir. “Giderlerse gitsinler”, “Gidin onların gırtlağına yapışın” diyen iktidar özneleri, sokak röportajlarında “Artık iktidar sayesinde doktor dövebilme imkanına sahibiz” diyen şahısların türemesine yol açmıştır. İktidarın ve onun eksenindeki Bakanlığın saldırıya teşvik niteliğinde bu söylem ve politikalarından vazgeçmesi, sürdürülebilir bir sağlık sistemi için de bizlerin can güvenliği için de hayati bir önem arz etmektedir.

·        Sağlıkta şiddet sistemseldir. Çünkü iktidarın kurduğu ve ısrarla düzeltmelerde bulunmadığı bu sistem saldırganları yeterince cezalandırmamakta, potansiyel saldırganları caydırmamakta ve hastaneleri bir türlü güvenli kamu binaları haline getirmemektedir. İktidar, sağlıkta kurduğu çarpık sistem nedeniyle sağlık emekçileri ve onların canla başla iyileştirmeye çalıştırdığı yurttaşlar karşı karşıya gelmektedir.

·        Sağlıkta şiddet döngüseldir. Çünkü giderek dozu artan bu şiddet nedeniyle yurt dışına giden, mesleğini bırakan sağlık emekçisinin günden güne artması ve birçok öğrencinin bu sorunlar yüzünden artık sağlık alanında eğitim almakla ilgilenmemesi, önünde sonunda dönecek ve ülkeyi vuracaktır. Sağlık emekçisi, sağlık sisteminin dinamosudur; olmazsa olmazıdır. Daha da az sayıda sağlık emekçisinin olması demek, bugün memnun olunmayan sağlık sisteminden bile daha kötü bir tablonun yakın gelecekte ülkeyi beklediği anlamına gelmektedir.

Biz sağlık çalışanları, sağlık hakkının savunucuları ve sağlayıcıları, güvenli bir çalışma ortamında şiddete uğrama endişesi olmadan mesleğimizi icra etmek, şifa dağıtmak, iyileştirmek istiyoruz.

Genel Sağlık – İş olarak, Dr. Burak Yörük’e, ailesine ve korku dolu anlar yaşayan çalışma arkadaşlarına geçmiş olsun diyor, acil şifalar diliyoruz. Yönetenleri sağlıkta şiddete karşı etkin önlemler almaya, sağlık hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarında güvenliğini artırmaya ve her bir sağlık emekçisinin güvenliğinin sağlanmasına, kamu kaynaklarının biz sağlık meslek mensuplarının asıl sorunlarının çözümüne harcanması için politikalar geliştirmeye davet ediyoruz. 

Derya UĞUR
Genel Sağlık-İş
Genel Başkanı