Ü
Y
E
L
İ
K

Aile Hekimliği ile İlgili Taleplerimizi Sağlık Bakanlığı’na İlettik

Aile Hekimliği ile İlgili Taleplerimizi Sağlık Bakanlığı’na İlettik Aile Hekimliği ile İlgili Taleplerimizi Sağlık Bakanlığı’na İlettik

Sağlık Bakanlığı yetkililerince yapılan açıklamalarda aile hekimliği sisteminde değişikliğe gidileceği ifade edilmiştir.  Aile Hekimleri Uygulama Yönetmeliği ile Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılması planlanan değişiklikler ve kamu dışı istihdam edilen aile sağlığı çalışanları ile ilgili olarak Genel Sağlık-İş’in görüş, öneri ve taleplerini Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’na ilettik.

Genel Sağlık-İş tarafından gönderilen yazıda aşağıdaki talepler yer aldı:

1-) Aile hekimliğinde birim bazına düşen hasta sayısının azaltılması, aile hekimliği çalışanları için bir iyileştirme göstergesi olsa da nüfus oranında maaş alan çalışanların ekonomik kaybına neden olacağı açıktır. Bu sebeple; düşünülen personel artış oranı ve memur maaş artış oranı ile birlikte enflasyon farkının aile hekimliği için ayrılan genel bütçeye aynen yansıtılması gereklidir. Beraberinde bu artışın memur maaşı artışı ile birlikte enflasyon farkı oranında mevcut maaşlara yansıtılması ve nüfus düşüşünden kaynaklanacak olan ekonomik kaybın telafisi için nüfus başına düşen ödemelerin artırılmasını gerekmektedir.

2-) Tek birimli aile sağlığı merkezi çalışanlarının yasal yıllık izin haklarının ilk 7 günü dışındaki kısmının ücret kesintisi ile kullandırıldığı yönünde sendikamıza sıkça şikâyetler ulaşmaktadır. Aile sağlığı merkezi çalışanlarının ekonomik kayba uğramadan yasal yıllık izin haklarının kullandırılması için aile hekimliği sistemine özgü uygulanan vekâlet sisteminin bu birimlerde genişletilerek en yakın aile sağlığı birimine vekâlet verilebilecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

3-) Aile hekimliği birimi başına ödenen ASM gider yardımlarının reel ekonomik şartlar altında değerlendirildiğinde bu birimlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı özelikle büyükşehir merkezlerinde ödenen kiraların maaş ücretlerinden karşılanmaya çalışıldığı bu nedenle aile hekimlerinin ekonomik anlamda mağdur olduğu görülmektedir. Büyükşehirler de ödenen gider yardımlarının günümüz ekonomik şartlarına uygun olarak artırılması zorunlu hale gelmiştir. Bu konudaki mağduriyetlerin yasal düzenlemelerle giderilmesi gerekmektedir.

4-) Kamu dışı istihdam edilen aile sağlığı çalışanlarının 4/A memur kadrosuna geçirilmesi yönünde sendikamız tarafından hazırlanan yasa teklifi taslağı TBMM’ye sunulmuş olup (Ek-1) yasa taslağındaki gerekçelerin dikkate alınarak bu yönde yasal düzenleme yapılması gerekmektedir.

saglik-bakanligi-yazisi