Adana’da Bilgi Edinme Hakkı Gaspı Mahkemeden Döndü
Sendikamız Genel Sağlık-İş’e yapılan başvurularda, “Adana Halk Sağlığı Müdürlüğünde görev yapan sözleşmeli aile sağlığı elemanları ile diğer sağlık personeli arasında banka promosyon ödemelerinde farklılıklar olduğu, diğer personele banka promosyonu olarak defaten 2.222,57 TL ödenmişken, sözleşmeli aile sağlığı elemanlarına 370 TL ödendiği” bildirilmiş ve Sendikamızdan hukuki yardım talebinde bulunulmuştur.
Üyelerimizin başvuruları üzerine, 03.01.2017 tarih ve Sayı:2017/22 sayılı yazımız ile Adana Halk Sağlığı Müdürlüğüne müracaat edilmiş, “4982 sayılı yasa kapsamında söz konusu farklı uygulamanın gerekçeleriyle tarafımıza bildirilmesi ve Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Banka arasında akdedilen sözleşmenin bir örneğinin tarafımıza verilmesi” talep edilmiştir.
Sendikamızın, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki talebi, Adana Halk Sağlığı Müdürlüğünün 26.01.2017 tarih ve E.73 sayılı yazısı ile “4982 sayılı yasanın 25. maddesi gerekçe gösterilerek” reddedilmiştir. Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün hukuka aykırı ret kararına karşı tarafımızca Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu nezdinde itiraz yoluna başvurulmuştur.
İtiraz başvurumuz, Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun 23.02.2017 tarih ve 2017/397 sayılı kararı ile reddedilmiştir. Her daim hukuka ve mevzuata aykırı idari işlemlere karşı kararlı mücadelesini sürdüren, dik duruşundan ödün vermeyen Sendikamız ve Hukuk Müşavirliğimiz, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun haksız ve hukuka aykırı kararına karşı Ankara 4. İdare Mahkemesi nezdinde iptal davası açmıştır.
Ankara 4. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda, “Bu durumda, kamu sendikalarının üyelerinin ortak hak ve menfaatlerinin korunmasında sendika üyesinin sahip olduğu temsil ve dava açma haklarını kullanma yetkisine sahip olmaları ve kurum içi düzenlemeler bilgi edinme hakkı kapsamında olmasa da, kurum içi düzenlemelerden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme haklarının saklı olması karşısında, davacı sendikanın Adana İli'nde görev yapmakta olan üye aile sağlığı elemanlarına ödenen promosyon miktarına ve ödeme şekline ilişkin olarak bilgi ve belgeleri talep edebileceği açık olup, kurum içi düzenlemelerden etkilenen üyeleri temsilen davacı sendikanın üyelerinin hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla Bilgi Edinme Kanunu kapsamında yaptığı başvuru hakkında gerekli açıklama yaparak ilgili belgelerin verilmesi gerekmekte iken, aksi yönde tesis edilen Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün 26.01.2017 tarihli işlemine yapılan itirazın reddine ilişkin 23.02.2017 tarih ve 2017/397 sayılı Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” denilerek, idarelerin, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince yapılan bilgi edinme başvurularında vermiş oldukları, keyfi ve hukuksuz kararların önüne geçilmiştir.
Kararı değerlendiren Sendikamız Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız; “Sendikamızca verilen hukuk mücadelesi “bir kez daha” Genel Sağlık-İş’in zaferiyle sonuçlanmış ve üyelerimiz, haksız ve hukuka aykırı bir şekilde ellerinden alınan haklarına Sendikamız aracılığıyla kavuşma imkanı bulmuştur. Söz konusu karar, Sendikamız ve tüm sağlık emekçileri adına büyük bir zaferdir. Bireylerin, haklarını elde edemediği bir ortamda, haktan, hakkaniyetten, adaletten, çalışma barışından ve huzurdan söz edilebilmesi mümkün değildir. Bu karardaki emekleri nedeniyle Sendikamız Hukuk Müşavirleri Av. Abdullah Hızal ve Av. Mehmet Öget’e, sendikal mücadelemize katkıları ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.
Genel Sağlık-İş bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de sağlık emekçilerine karşı yapılan her türlü hukuka aykırılık karşısında dik durmaya, mücadele etmeye ve zaferler kazanmaya devam edecektir. Genel Sağlık- İş olarak anlayış ve ilkelerimizden asla taviz vermeyeceğiz. Daima hukuktan, emekçiden yana mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.” diye konuştu.