Basının demokrasiyi korumaktaki rolünü vurgulamak, etik gazeteciliği ön plana çıkarmak ve dünyada basının sansür edildiği ülkelere mesaj göndermek için her yıl 3 Mayıs günü “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutlanmaktadır.
Basın demokratik hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracıdır. Tarafsız ve objektif bir biçimde haber ve bilgi akışı sağlayarak toplumu aydınlatma ve doğru bilgilendirme görevi yapmaktadır. Basının bu görevini özgürce yapabilmesi ve yaptığı görevin amacına ulaşmasında, hiç kuşkusuz basın hürriyetinin büyük önemi bulunmaktadır.
Türkiye, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Laos, Filistin, Yemen ve Sudan gibi ülkelerin gerisinde kalarak 180 ülke içerisinde 158'inci sırada kendine yer bulurken, medya özgürlüğünü durumu itibariyle “Çok vahim” kategorisinde kaldı. Aynı zamanda basının özgür olmadığı ülkemiz, Doğu Avrupa ve Orta Asya (EECA) bölgesinde siyasi gösterge olarak en ciddi gerileme yaşayan ülkelerden birisi oldu.
Gazeteciliğin suç sayılmadığı, basın emekçilerinin işsizlikle tehdit edilmediği, şiddete uğramadığı, medya kuruluşlarına ilan yasağının gelmediği, sansürsüz, yandaş gazeteciliğin yapılmadığı günleri görmek umuduyla siyasi iktidarın baskısına rağmen zorlu mesailerini hür ve özveriyle sürdürmeye devam eden, etik değerlere bağlı, tarafsız ve kamuoyunu aydınlatma amacı güden tüm basın mensuplarımızın, “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” kutlu olsun.
Dr. Derya UĞUR
Genel Sağlık-İş
Genel Başkanı