Günümüzde eczacılar, kamuda eczane çalışanları, personel yetersizliği nedeniyle “hastanelerin ihtiyacı olan tüm ilaç ve tıbbi sarf malzemelerinin ihtiyaç tespitlerinin yapılması, gelen ilaç ve sarf malzemelerinin uygun şekilde depolanması, stok durumu kontrollerinin yapılması, tüketimi azalan ilaç ve sarf malzemelerinin başka hastaneye devrinin sağlanması, firma tarafından gönderilen ilaç ve sarf malzemelerinin alınması, muayene komisyonlarının yapılması, gönderilen ürünün uygunluğunun kontrolü, ilaç ve tıbbi sarf malzemelerinin hastane servis depolarına verilmesi, eczacı denetiminde hasta bazlı ilaç hazırlanması” gibi birçok görevi yerine getirmektedir.
Plansız ve programsız yeni eczacılık fakültelerinin açılmasıyla zaten istihdam sorunu yaşayan eczacılar zor durumda bırakılmaktadır. İlaç konusunda dışa bağımlı olan Türkiye’de, ilaç yokluğu ciddi boyutlara ulaşarak krize dönüşmektedir. Böylesi bir süreçte halk sağlığı için çalışan eczacılar, halka ilaç temininde sıkıntılar yaşamaktadır.
Eczacılara görevleri olmayan bu kadar yoğun işlerin yaptırılması ile fiziki ve ruhi çöküntüye sebep olunmaktadır. Eczacıların teşvik ve ek ödeme haksızlığı giderilmeli ve kat sayısı artırılmalıdır. Eczane birimleri yakıcı ve tahriş edici ürün barındırdığından riskli birim olarak değerlendirilmeli, depolama ortamı düzeltilmelidir. Meslek tanımları görev ve sorumlulukları netleşmeli, stok-ilaç-tıbbi sarf planlamaları yapılmalıdır.
Sendikamız Genel Sağlık-İş olarak, tüm eczacılarımızın 25 Eylül Dünya Eczacılar Gününü kutluyoruz.
Dr. Derya Uğur
Genel Sağlık-İş
Genel Başkanı