Ü
Y
E
L
İ
K

18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ'NİN 109. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ'NİN 109. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN! 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ'NİN 109. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ

Bugün Çanakkale Zaferimizin 109. yıldönümünü kutluyoruz. Çanakkale Zaferi ile Ulusumuz, emperyalizme karşı savaşında gücünü bütün dünyaya göstermiş, ulusal bağımsızlık savaşımızın temelleri atılmıştır. Emperyalist saldırılara karşı Çanakkale’de vatanını ve bağımsızlığını savunan Ulusumuz, tüm olanaksızlıklar içerisinde dünya tarihine geçen büyük bir zafer kazanmıştır. 

19.Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, 3 Mayıs 1915 saat 19.00’da kuvvetlerine verdiği emirde şöyle demiştir: “Benimle beraber burada muharebe eden bütün askerler kesin olarak bilmelidir ki, bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlenmeden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar yoksun kalmasına neden olacağını hepinize hatırlatırım.” Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından tam 109 yıl önce söylenen bu sözler bir ulusun geleceğini tayin etmiştir.

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, askerlerine “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hâkim olabilir.” demiş ve Çanakkale Savaşları Atatürk’ü tarih sahnesine çıkarmıştır. 

Kararlılığı, ileri görüşlülüğü, cephede uyguladığı taktik ve stratejilerle Atatürk, büyük bir askeri deha ve lider olduğunu ulusumuza ve dünyaya göstermiştir. Çanakkale Savaşı sürecinde sağlık ordumuz da vatanseverliği, cesareti ve kahramanlığı ile bir destan yazmıştır. 1915 yılında Tıbbiye’ ye kaydolan 1. sınıf öğrencilerinin tamamı Çanakkale’de şehit düşmüş ve bu nedenle de Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane 1921 yılında hiç mezun verememiştir. Cephe gerisinde tahaffuzhane adı verilen merkezler kurulmuş, bu merkezlerde harp öncesi erlerin sağlık kontrolünü ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak için aşılaması yapılmıştır. Çanakkale’de 9 ay süren muharebeler boyunca cepheden 110.220 yaralı, 70.939 hasta ve hava değişimine ihtiyacı olanlar hastanelere sevk edilmiştir. Hastanelerde bu süreçte 48.268 hasta, 22.619 yaralı tedavi edilmiş; sağlık çalışanlarının özverili çalışması ile cephede önemli bir bulaşıcı hastalık meydana gelmemiştir.

Sendikamız Genel Sağlık-İş, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane öğrencilerinin Çanakkale’de yaktığı bağımsızlık ateşini yaşatmak, Kurtuluş Savaşı'nı kazanan bilinci korumak, bu bilinci gelecek nesillere aktararak sonsuza kadar yaşatma kararlılığını sürdürecektir. Sendikamız Genel Sağlık-İş olarak başta ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu topraklar için canlarını veren şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, Çanakkale muharebeleri süresince cephede ve gerisinde sağlık hizmetlerini omuzlayanları minnetle anıyoruz. 

Dr. Derya Uğur 

Genel Sağlık-İş 

Genel Başkanı