Genel Sağlık-İş İzmir Şubesi, diğer sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla düzenlenen "112'de Taşeron'a Hayır" eylemindeydik. Şube Başkanımız da bir konuşma yaptı.
Konuşmasının içeriği şöyle;
"112 lerde taşeron şoförler bugün işe başlıyor. Sağlık bakanlığı yine bizler açısından yanlış bir uygulama daha başlatıyor.
Cankurtaran sistemi kimin ne zaman ve nerede ihtiyacı olacağını bilmediği çok hayati bir sağlık hizmeti yürütüyor. Bu nedenle 112 sisteminde görev yapan bütün ekibin niteliği çok önemlidir. Buradaki eksik ve yanlışlar hayati sonuçlar doğurur.
Bir ambulansta görev yapan üç kişilik ekip ortak bir çalışma yürütmektedir. Şimdi bu ekipte ambulansı ATT ler kullanıyorken bu uygulamadan vazgeçiliyor. Hizmet alım ihalesiyle taşeron şoförler alınıyor.
Biz buradan sağlık bakanlığını uyarıyoruz.112 hizmetlerinde taşeron uygulaması ciddi sorunlara yol açacaktır.
Üç kişiden oluşan çekirdek bir ekip hizmetinde bir kişinin taşeron olması sorun oluşturacaktır. Sürekli eğitim ve deneyim gerektiren bu işte her üç kişi de sağlık personeli iken şimdi bu iki ye düşürülüyor. Taşeron şoför sayıya ekleniyor. Taşeron sistemde iş güvencesi olmayan çalışanların devamlılığını sağlamanın zor olduğunu yaşanan deneyimlerden biliyoruz.
Sağlık bakanlığını uyarıyoruz. Hizmetin niteliği düşecektir. Personel devamlılığı sağlanamayacak ve iş barışı bozulacaktır. Bu uygulamadan hangi taşeron firma ihaleyi alıp para kazanacak bilmiyoruz. Ama ne halkımız ne de 112 çalışanları bir kazanç elde etmeyecektir.
Hayatımızın en zor anlarında yanımızda olan sağlık ekibinin güvenceli çalışan ,nitelikli ve hepsi acil sağlık hizmetleri almış kişilerden oluşturulmasını talep ediyoruz.Bırakın da canımız üzerinden kimse para kazanmasın.
Bir gün sizin de ihtiyacınız olabilir."
Dr.Muhteber Çolak
Genel Sağlık-İş İzmir Şube Başkanı
112 Çalışanları adına Sağlık Memuru/Sürücü Necati ALTINHAN'ın konuşması ise şöyle;
Basına ve kamuoyuna
Bugün yani 1 Temmuz 2015 itibarıyla 112 Acil Yardım Ambulanslarında TAŞERON sürücüler işe başlamış durumdadır. Geçtiğimiz Aralık ayında sağlık bakanlığının ilan ettiği 112 Acil Sağlık Sistemine taşeron sürücü alımı sendika ve sivil toplum örgütlerinin itirazı üzerine ertlenmişti. Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz süre zarfında kamuoyunun izleminden uzak bir şekilde süreci İl Sağlık Müdürlüklerince işletmiş , teknik şartnamaler hazırlayarak , yüklenici firmalar ile ihaleler gerçekleştirmiştir. Bu süreç şeffaf olmayan bir şekilde yürütülmüştür. Siyasal iktidarın kendi yandaşlarına peşkeş çektiği bu ihale ve taşeron alımlarında hem tarafsız davranılmamış hemde var olan sistemdeki çalışanlarının görüş ve düşüncelerini göz önüne almamıştır.
Sağlık personeli politikalarının , Sağlık Bakanı değişimi ile değiştiği ülkemizde ; bir önceki Sağlık Bakanın 2004 yılından itibaren ACİL TIP TEKNİSYENLERİNİ (ATT) PARAMEDİKLERİ ve Diğer Sağlık Meslek mensuplarının 112 Ambulaslarında sürücülük görevinide çalışmalarını dayatmış ve yeni bir sistem modeli oluşturmuştu. Uzun emekler ve bedeller öderenerek oluşan bu sistem bugün artık kendi kendine işleyen ve gelişen bir modeldir.
Ambulans kazalarının artması gerekçe gösterilerek oluşturalan bu yeni Taşeron sitemde güya Taşeron sürücüler ambulas kazalarını önleycekler !. Bu planlama yapılırken 112 sisteminde meydana gelen vaka sayısıydaki yükseliş, artan ambulans sayıları ve kaza sayıları orantısal olarak ele alnmamış , kazalar sayısal olarak değerlendirilmiştir. Çünkü toplam vaka sayısı ve yapılan km ile orantılandığında kaza oranında yüzdesel bir artış olmadığı yapılan araştırmalarla orytaya konmuştur. Bu yeni sistem ayrıca şu an araç kullanan KADIN ATT ambulans sürücülerini hedef almış, kadınların sürücülükten çekilmesi ile sonuçlanacak, ambulas sürücülüğü yine bir erkek işine dönüsecektir . Bu da kadınların iş yaşamında bir alandan daha el çektirilmesi anlamına da gelmektedir.
Taşeron alımlarda önceliğin sağlık mesleklerinden mezun kişilere verileceği belirtilmişse de alınan kişilerin büyük çoğunluğu sağlık eğtimi almamış kişilerden oluşmaktadır . Ayrıca sistem içinde uzun yıllar emek vermiş tecrübeli personeller bir çırpıda alandan çekilip sistem içinde daha geri hizmetlere verilmiştir.
112 gibi insan sağlığının ertelenemeyeceği ve profesyonel tecrübe gerektiren bir alan da , sağlık meslek eğitimi alnmamış kişilerce yürütülecek bu hizmet ; sistemi tecrübesiz ellere emanet anlamına gelmektedir.
Sağlık alanında Taşeron çalıştırmanın üç yönde sakıncası vardır. Birincisi Çalışan Taşeron Personel ile ilgilidir. Kamuda Taşeron çalıştırma Güvencesiz bir istihdam modelidir. Taşeron uygulması Çalışanların güvencesiz çalıştığı , gelecek kaygısı taşıdığı , ücretlerinin insani yaşam şartları altında olduğu bir SÖMÜRÜ ve MODERN KÖLELİK biçimidir. Taşeron uygulamsı öldürür . Bizim şimdiye kadar bu dersi SOMA'dan, Tersane işçilerinden, Ermenek ten almış olmamız gerekirdi. Ikincisi aynı iş yerinde , aynı işi yapan çalışanların farklı özlük haklarına ve farkliş güvencesine sahip olması nedeniyle yaratmış olduğu İŞ BARIŞININ bozulmasıdır ve dolayısla İŞ VERİMLİLĞİNİN VE KALİTESİNİN azalmasıdır . Üçüncüsü ise toplumun genelini ilgilendirmektedir .Taşeron uygulama toplumun daha nitelikli bir sağlık hizmeti almasına engel bir ugulamadır .
Taşeron kadrolardan alınan sürücüler hiç bir özel sürüş eğitimi almadan sadece normal araçlara tanınan ehliyetle , hayatlarında ilk kez tepesinde siren çalan bir aracın direksiyona oturcak ve en hzlı biçimde vakalara ulaşacak ve onları hastaneye taşıyacaktır. Bu durumda acemi Ambulans sürücüleri , hem mesai arkadaşlarını hemde diğer araç sürücülerinin yaşamlarını tehdit edecektir.
112 AMBULANS SÜRÜCÜLĞÜ SADECE AMBULANS KULLANMAKTAN İBARET BİR İŞ DEĞİLDİR . Sürücü ekibin 3. üyesidir ve alanda hizmetin yürütülmesinde yeri geldiğinde her işi yapacak personedir. Yani sürücünün mutlaka sağlık eğitimi almış olması gerekmektedir. Çoklu yaralanmalı bir kazaya ulaşan ambulanstaki sürücünün ben sürücüyüm deyip koltuğunda oturduğunu düşünebilirmisiniz ? Hayır .. O da ekibin diğer üyerileri gibi etkili bir ilk yardım bilgisine sahip olmalı ve yaralılara müdahale edebilmelidir. Kanama kortolunden tutunda , servikal kolar uygulanmasına veya basit invaziv girişimlere yetisi olmalıdır. Sizler, hayatında daha önce pazarlamacı , inşaat ustası , muhasebeci veya farklı bir meslek grubunda olan , sağlıkçı olmayan bir çalışandan bu hizmeti almak istermisiniz ?
Bugün 112 Sisteminde, belkide kan gördüğünde bayılacak çalışanlar işe başlamıştır, Bugün 112 Acil Serviste kırmızı kodlu bir durum olduğunda, yardım etmek yerine ambulans çağrın diyecek kişiler işe başlamıştır. Bugün 112 de bir kalp krizi geçiren bir hastaya içinden sadece iyi niyetiyle dua edebilecek kişiler işe başlamıştır. Çünki işe başlayan taşeron sürücülerinin ezici çoğunlu sağlıkçı değildirler ve sağlık eğitimi almadılar . Bir işi bilmezseniz onu layıkı ile yapamazsınız.
Böyle bir uygulamanın 112 gibi nitelik gerektiren özellikli bir ekibin elini zayıftatacağı su götürmez bir gerçektir. Özellikle alanda çalışan sayısının 3 kişi ile sınırlı olduğu bir işte bir kişinin sadece sürücülük vasfında olması sağlık işinden anlamaması günümüz koşullarında kabul edilemez. Gelişmiş ülkerlerde acil yardım araçlarında sürücü diye bir kavramın olmadığını görürüz. Araçta çalışan tüm personel profesyonel sağlık çalışanıdır . Müdahalede bulunan da sürücü de birbirinin işini yapacak niteliktedir.
Tüm bu durmlar göz önüne alındığında taşeron sürücü uygulaması; uzun yıllardır iyi yönde yol kat etmiş ve etkili çalışan bir sistemi geri götürecektir. Ayrıca Sağlık meslekelerinden mezun bunca genç niteliki işsiz in Sağlık bakanlığı içinde çalışma olanakları azaltacak bir uygulamdır .
Ayrıca 112 deki taşeron çalışma modeli , 112 ambulasnlarının özelleştirilmesine varacak bir uygulamanın ilk adımıdır . Daha önce özelleştirmeyi denediler başaramadılar . Bugün sürücüler ile başlayacak çalışma modeli ileride TAŞERON ATT , PARAMEDİK , ve DOKTOR ve Sağlık Personeli ni peşi sıra getirecektir.
Bu nedenle
Tepkiliyiz , Bakanlığın almış olduğu ve uygulamaya koyduğu kararlarda personelin görüşünü almadığı için
Tepkiliyiz ; Onlarca yıl emek verdiğimiz sistemin üvey evlataları konumuna getirildiğimiz için
Tepkiliyiz ; Plansız sistem denemelerinin ceremesini çektiğimiz için
Karşıyız ; Esnek , Güvrencesiz , Kadrosuz Taşeron uygulamasına
Karşıyız ; 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Taşeronlaşmaya
Karşıyız ; iş bilmeyen alan dışı insanlar ile çalışmaya
Karşıyız ; Sağlığın özelleştrilmesine ve ticarileştirilmesine
Bizler 112 Acil Sağlık çalışanları olarak 112 deki taşeron sistemine derhal son verilmesini istiyoruz. Bunun yerine kadrolu , güvenceli , ve merkezi sınavlar ile hak ederek sistem de çalışmahak kazanan nitelikli kişilerin 112 de görev almasını istiyoruz .
112 Acil Sağlık Çalışanları
https://www.youtube.com/watch?v=1weBlafsG7U